Иван Томанов възпя в гранит знаменоската на Съединението Недялка Шилева
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 19 Септември 2011 00:18

Скулпторът Иван Томанов направи паметник на знаменоската на Съединението Недялка Шилева. Монументът бе открит в родния и град Съединение в навечерието на 6 септември от председателката на Народното събрание Цецка Цачева. На церемонията присъства кметът на града Димитър Маринчешки, както и десетки граждани.
Паметникът е от гранит, висок е 4 метра.  Изображението на Недялка Шилева е около метър. Изпълнителят по работата с гранита е Димо Петров.
Паметникът на Недялка Шилева, която по поръчка на предводителя на голямоконарската чета в Съединението Продан Тишков, ушива знамето, е продължение но патриотичната тема, по която Иван Томанов работи от няколко години. Той вече създаде цяла галерия от паметници на герои от времето на Възраждането и освободителните борби. Неотдавна в село Иван Вазово бе открит и барелеф на Патриарха на българска литература, също дело на Иван Томанов. Сред твробите на известния скулптор е и паметникът на жертвите на тероризма в Карлово, който се намира срещу централния вход на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker