Честваме освобождението на Карлово, поклон пред паметника на ген. Павел Карцов
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 08 Януари 2012 00:52

Влизането на отряда на руския генерал Павел Петрович Карцов в Карлово на 8 януари 1978 година, превземането на конака и освобождението на града от турците бе пресъздадено на площад „20 юли” в Карлово вчера. Възстановката е по повод на 134 години от освобождението на Карлово и Стремската долина.
Представянето на събитията от първите дни на януари   1878 година се реализира  по инициатива на общината от Национално дружество „Традиция”.  Във възстановката бяха ангажирани 62-ма участници от клубовете „Традиция” в Карлово, Сопот, Клисура, Пловдив, Стара Загора, Русе и др. В спектакъла бяха използвани оригинални оръжия и костюми. Оръжията на участниците са  предоставени от Националния киноцентър, а костюмите, голяма част от които са автентични, са собственост на участниците.
Отрядът на ген. Павел Карцов преминал Балкана през Троянския проход в първите дни на януари като превзел най-високата точка – местността Орлово гнездо. „Преминаването на руснаците през Троянския проход на всички това ни се стори невъзможно. През Троян? И то зиме?! Откровено казано ние не повярвахме на това” – съобщил пред вестник „Телеграф” свидетел на събитията от онези дни, припомниха историци. Възстановяването на събитията в Карлово от 8 януари 1833 година се прави за втори път. Тя бе наблюдавана от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, председателя на ОбС Стойо Карагенски, кметове на населените места и много граждани.
Преди това пред паметника на генерал Павел Карцов в Карлово уредничката от Общинския исторически музей Петя Цолева припомни дните на освобождението на Карлово. Председателят на Общинския съвет Стойо Карагенски и членове на ръководството на общината положиха на паметника цветя на признателност.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker