Международен форум дава висока оценка на буковите гори в НП ”Централен Балкан”
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 22 Октомври 2012 00:42

Служители на дирекция „НП Централен Балкан” участваха в две международни работни срещи, състояли се в Германия и Италия. Форумите са на експертно ниво, като в тях участват представители на 12-15 европейски страни със запазени букови гори.
На първата работна среща в Германия, експерти на Парковата дирекция представиха вековните букови гори на България. Подробно бе представен и национален парк Централен Балкан. Презентирани бяха още вековни букови гори от Франция и Испания; Австрия; Италия и Гърция; Словения, Албания, Македония, Румъния и Полша.
Чрез гласуване са избрани вековни букови гори, които попадат в защитени територии. За Илирико-Балканския район на разпространение на бука с най-много гласове е номиниран национален парк Централен Балкан. На втората среща в Италия, сред номинациите от българска страна са вековните букови гори, представени в резерватите на Национален парк Централен Балкан – „Боатин”, „Царичина”, „Козя стена”, „Стенето”, „Северен Джендем”, „Пеещи скали”, „Соколна”, „Джендема” и „Стара река”, със средна възраст на буковите гори 150 години и включващи ценни съобщества на бука с воден габър, планински явор, благаево бясно дръвче, тис и др.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker