Дядо Стояновата воденица от “Под игото” става действаща
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 11 Юли 2013 00:05

Дядо Стояновата воденица, описана като място, където се развиват драматични сцени, в романа “Под игото” на Иван Вазов става действаща атракция към къща-музей “Иван Вазов” в Сопот. Проектът на директора на музея Стефан Филчев вече е в ход,  започна работата по възстановяване на интериора и екстериора  на воденицата във вида и от втората половина на 19 век. В Сопот е в ход кампания по събиране на предмети от бита – черги, съдове, воденични пособия, с които да се възстанови обстановката от епохата, която Вазов описва в своя роман. Вчера Стефан Филчев отправи апел към родолюбивите българи да дарят както предмети от възрожденската епоха, така и парични средства, за да бъде реализиран проекта докрай, съобщи вестник “Марица”.
Самата воденица, която е  единствената оцеляла от типа караджейки, ще стане действаща. Тя ще мели брашно, а край нея ще има малка пекарна, която ще предлага на туристите питки, банички и други тестени изделия. Те ще бъдат изработени по стари рецепти, издирени от възрастни хора в Сопот.
Край воденичната вада върху пънове, пригодени за сядане и хранене, туристите ще могат да отдъхнат, да хапнат топли тестени закуски и да се любуват на приказните гледки към Балкана и към Стремската долина.
Вторият етап на проекта за възстановяване на воденицата предвижда с восъчни фигури на Вазовите герои да бъдат показани битови сцени от онова време, когото дядо Стояновата воденица  е била действаща. Това е своеобразно пордължение на започнатото преди около десетина години, когато в къщата-музей “Иван Вазов”  скулпторът Димирът Бакърджиев направи восъчни фигури на героите от Вазовата повест “Хаджи Ахил”. Заедно с експозицията в музея бръснарницата на хаджи Ахил  е един от най-харесваните от туристите кътове в музея.
Дядо Стояновата воденица ще бъде четвъртият действащ обект от къща-музей “Иван Вазов” заедно с родната къща, експозиционната зала и Радиното училище, също описано в “Под игото”. Предстои към музея да бъде присъединен  и Занаятчийския еснаф в Сопот, настанен в къщата на Иван Загубански и съседната Бъдина къща. Там в обосбени ателиета работят над 20 сопотски майстори – ножари, оръжейници, резбари и др. Идеята на вносителите на това предложение в Сопотския общински съвет е къща-музей “Иван Вазов” да предлага възможно най-добър туристически продукт, свързан както с живота и творчеството на Патриарха на българската литература Иван Вазов, така и с цялата история и традиции на Сопот.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker