Книга за първия уредник на музей "Васил Левски" представят днес в БАН
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 17 Февруари 2014 14:23

Книга за първия уредник на къща-музей “Васил Левски” и за първия биограф на Апостола представят днес в Българската академия на науките авторите на томчето Дора Чаушева, проф. Иван Стоянов и Ружа Симеонова. Срещата се организира от БАН със съдействието на музей “Васил Левски” в Карлово и едноименната фондация.
Книгата съдържа две интересни проучвания.


Иван Стоянов и Ружа Симеонова разкриват и анализират дейността на първия биограф на Апостола Георги Яковлев Кирков. Само три години след Освобождението на България един високообразован българин, който не взема участие в освободителните борби на българския народ през Възраждането, пръв се досеща за това какво значение има за възкръсналата нация познаването на делото и идеите на създателя на Вътрешната революционна организация. Написаното и издаденото от него тогава се раздава безплатно на учениците от горните класове и на гражданите на София. Преди смъртта си Георги Яковлев Кирков  завещава цялото си състояние – 200 000 лева, на Българската академия на науките.
Другата част от книгата е посветена на карловеца Никола Славчев, историк, краевед, музеен работник, читалищен деятел и общественик. През 1933 година той е назначен за уредник на музея към карловското читалище, а по-късно, след възстановяването на родната къща на Апостола, става първия уредник на новия музей.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker