Анализатори и бизнесмени: Пловдив става индустриалната столица на Българи
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 14 Април 2014 05:48


„Тракия икономическа зона“ трябва да е във фокуса на чуждите и българските инвеститори, подчерта Георги Стоев от Индъстри Уоч на конференция в града под тепетата

Пловдив се превръща в столицата на индустрията в България. Този лайтмотив прозвуча в повечето изказвания по време на днешната конференция „Българската индустрия: мисия възможна“ в Новотел Пловдив, на която участие взеха заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева,Светослав Младенов – директор на Българската асоциация за инвестиции и мениджърите на структуроопределящи предприятия, арх. Илко Николов, председател на Общински съвет Пловдив. Първи тон в тази насока даде Ираван Хира, председател на Българския форум на бизнес лидерите, организатор на събитието. Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев обясни защо Пловдив може да се смята за индустриална столица – в района на втория по големина български град се намира един от най-мащабните икономически проект на страната - Тракия икономическа зона. Този проект бе представен на 50 от най-значимите китайски фирми по време на българо-китайския бизнес форум „Пловдив – Шънджън: Сътрудничество и инвестиции 2014“, който се проведе в края на март, припомни инж. Тотев.

Според градоначалника фокусът е не реиндустриализация, а високотехнологична индустриализация. Именно такава може да се постигне в района на Пловдив, благодарение на високообразованите кадри, които излизат от 9-те висши учебни заведения.

Икономическият анализаторът Георги Стоев, управляващ директор на Индъстри Уоч, посочи факти, в подкрепа на твърдението, че Пловдив става индустриалната столица на страната. 67 500 души в Пловдивска област са заети в преработващата промишленост, което е повече от София, повече от Варна и Бургас, взети заедно. Бройката на тези хора нараства през последната година, докато в останалата част от икономиката се свива. 51 процента от произведената бруто продукция в Пловдивска област идва от преработващата промишленост, като е ясно, че профилът е индустриален.

„Инвеститорите идват тук, защото е изградена инфраструктурата за индустриални инвестиции – земя със сменен статут, логистика, работна ръка, добра демография, съдействие от местните власти. Ясно е казано на инвестира, че е добре дошъл. Когато външен или локален предприемач погледне към България като място за инвестиции, то неговият поглед трябва да е фокусиран върху „Тракия икономическа зона“, категоричен е икономистът Георги Стоев.

Повече от 100 чужди и български инвеститори вече са построили тук своите производствени, логистични и търговски бази, подчерта в презентацията на зоната доц. д-р инж. Никола Добрев. Председателят на Съвета на  директорите на КЦМ 2000 АД и управител на „Тракия икономическа зона“ припомни, че в ТИЗ са включени 6 индустриални зони, като една от тях – „Марица“ е първата индустриална зона в България. 10 700 000 кв.м площ обхваща „Тракия икономическа зона“ и в нея досега са инвестирани над 1 милиард евро. ТИЗ се осъществява от „Сиенит Холдинг“ и „КЦМ 2000“ с подкрепата на 9 общини. Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Пловдив, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски подписаха през март меморандум  за сътрудничество при развитие на икономическия проект.

„Да произвеждаме повече стоки за износ, да осигурим преработване на местната селскостопанска продукция, с което да развием агро сектора до краен продукт,  да активираме инвестициите в индустрията и така естествено да стигнем до най-върховия момент на индустриализацията – развитие на икономиката чрез развитие на знанието“, посочи основните цели на „Тракия икономическа зона“ инж. Никола Добрев.

„През последните години в България се развиха търговията и услугите, позабравихме индустрията, за разлика от Чехия, например“, припомни модераторът на конференцията Максим Бехар, управител на МЗ Комюникейшънс Груп.

„Как държавата може да подкрепи инвеститорите при изграждането на техническата инфраструктура на зоната“, попита Владимир Зайков, оперативен мениджър на промишлено-търговска зона „Куклен”, част от ТИЗ.

„Държавата подкрепя инвеститорите клас „А“. Досега обаче държавата не е дала определение на структурата, на понятието „индустриална зона“, това става сега в новия правилник за насърчаване на инвестициите“, отговори Светослав Младенов, директор на Българската агенция за инвестиции.

Но никой не можа да отговори на въпроса на Румен Цонев, главен изпълнителен директор на „КЦМ 2000“, защо разходите за електроенергия за производството у нас са най-високи в цяла Европа. „Металургичната промишленост дава 20 процента от износа на България. Но именно предприятията в нея, големите енергийни консуматори, са поставени в ситуация да ползват ток по-скъп, отколкото в съседна Гърция, например, за която България изнася електроенергия. Всяка държава в ЕС по някакъв начин се опитва да намери равновесие между собственото си производство и цената на електроенергията за производителите, само ние не го правим“, констатира г-н Цонев.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker