Изложба за Ботев пътува из България
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 16 Април 2014 00:13


Фото-документална изложба "Неспокойният Ботев" на Националния музей "Христо Ботев" в Калофер „пътува" из България, носейки навсякъде със себе си духа на героя. Благодарение на нея, посетителят има възможност да се докосне до националния музей в Калофер - мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство, в която той е израснал и се завръща след учението си в Одеса и учителстването в Задунаевка. От този дом Христо Ботев тръгва за „черна чужбина", за да отдаде „сили и младост" за свободата на любимото си отечество. Експозицията разказва не само за ролята на поета в национално-освободителното движение, но представя града и семейната среда, в която е израснал - „алтън Калофер" и своите „братя невръстни", закърмен с любовта и вярата на майка си Иванка, получил първите уроци от баща си - големия просветител даскал Ботьо Петков. Проследени са документално и странстванията на Христо Ботев.

Посетителите ще могат да видят и първата известна снимка на поета като ученик в Одеската мъжка гимназия, училището в Задунаевка, в което е работил, дори камъка, от който е произнесъл огнената си реч през 1867 година в Калофер. Представени са и снимки на съпругата му Венета, на единствената му дъщеря Иванка и прощалното му писмо до тях. Акцент в изложбата са участието на героя в епилога на Априлското въстание от 1876 година и героичният подвиг на неговата чета.

В момента изложбата се намира в Шумен и ще остане там до 2 юни, Деня на Ботев и на загиналите за свободата на отечеството.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker