Противопожарни мерки през Великденските празници, предприети от Областното управление на Пожарната
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 18 Април 2014 15:26

 

Предстоят честванията на църковния празник “Възкресение Христово” (Великден). Те са свързани с масовото събиране на хора в църкви, манастири, параклиси и други подобни обекти, в които се провеждат церемонии във връзка с празника. Изпълняваните ритуали, съпроводени с паленето и пренасянето на свещи, значително повишават рискът от възникване на пожари.


За осигуряване на пожарната безопасност по време на Великденските празници служителите от ОУПБЗН Пловдив извършиха 160 проверки в църкви, манастири и параклиси, и бе обърнато особено внимание на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряване на условията за успешна евакуация, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения, изправността и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурените условия за успешно пожарогасене и др.
При проверките, за констатираните нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност са връчени 40 бр. писмени разпореждания. Най-често срещаните нарушения са за не извършено техническо обслужване на наличните пожарогасители. Предписани са кратки срокове за отстраняване на нарушенията.
На църковните служители са дадени указания за ограничаване предпоставките за възникване на пожари в тези обекти, като акцентът е върху противопожарния режим, обучението на персонала за работа с подръчните противопожарни уреди, опасността при паленето и пренасянето на горящите свещи и гасенето на догарящите, както и изключването на електрическото напрежение след тържествените церемонии.
Организирано е подходящо работно време на състава за осъществяване на контрол по осигуряването на пожарната безопасност в църковните храмове. Дежурните смени са проучили оперативната обстановка, начините на водоснабдяване и пътищата за достъп.
Проверките за организацията, контрола и изпълнението на предписаните мерки за пожарната безопасност продължават.
„Областно управление пожарна безопасност и защита на населението” град Пловдив призовава за внимателно боравене със запалените свещи при посещение в църковните храмове и при пренасянето им по домовете. Всяка запалена свещ крие опасност, особено за хората с по-дълги или обемни коси, които лесно могат да пламнат. Запалените свещи, които се пренасят след църковните церемонии, създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. Оставени без надзор върху горими предмети може да предизвикат пожар. Опасност за запалване се крие и при пренасянето им в автомобилите. След прибирането си в домовете, не оставяйте свещите да горят без надзор, дори ако сте в съседна стая. Пламъкът лесно се прехвърля по горимите предмети, а последиците до които може да доведе един пожар са изключително сериозни. Не допускайте децата да си играят със свещите, а боравенето с тях да става само с родителски контрол.

При инцидент по най-бързия начин сигнализирайте на тел. 112!

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker