22 април - международен ден на Земята
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 22 Април 2014 00:22


Международният ден на Земята е отбелязан за първи път на 22 април 1970г. в САЩ и Канада. Инициативата е на Гейлърд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата. В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ. През 1990г., с цел да се обединят хората на планетата в защита на околната среда, празникът на нашата планета е обявен за международен.

Според някои източници, родоначалник на идеята е Дж. Стърлинг Мортън, който се заселва в средата на XIX век в Небраска. Впечатлен от красотата на природата и от безмилостното изсичане на дърветата от преселниците, той подема инициатива за опазване на природата, за нейното залесяване. По негово предложение жителите на щата Небраска отделят един ден в годината от своето време, за да засаждат дървета.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята. Тогава, в Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята България е представена от Благовест Сендов. Той сформира Национален комитет за Деня на Земята. На призива за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда. На 22 април 1992г. тогавашният  президент на Република България - Желю Желев, подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. От 1993 г. България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

През 2014 г., Денят на Земята има за цел да допринесе за създаването на устойчиви общности чрез своята глобална тема за годината: Зелени градове.

На Деня на Земята Парковата дирекция посвети редица прояви. На 11 април, в Дневния център за деца и младежи с увреждания, съвместно с Фондация „Грижи за деца с увреждания”, Габрово, бе проведена инициативата „Земята – нашият дом”. На 17 април, по повод предстоящия Ден на Земята в Дневния център „Грижи за възрастните хора” се срещнаха деца от Детска градина „Явор” и възрастни габровци.  Под мотото „60 минути за един по-зелен свят” на 22април в Учебно-информационния център към Централния офис на Дирекцията в Габрово,пред ученици от Габрово ще бъде изнесена беседаи представен филма „Старият дъб” на режисьора Христо Илиев.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker