Военният историк Петър Ненков с наградата на Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 18 Юли 2014 15:43

На тържествена церемония състояла се на 17 юли от 18.00 часа в Обреден дом бе връчена Наградата на Карлово.
Комисия назначена със Заповед на Кмета на Община Карлово с председател  Антон Минев зам.-кмет, определи за носител на Наградата военния историк и писател д-р Петър Ненков, предложен от Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса. Отличието се присъжда по повод Празника на града и годишнина от рождението на Васил Левски.
Кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов връчи на д-р Петър Ненков статуетката “Златната Богиня” символ на Карлово и парична сума.
Носителят на таз годишната награда е автор на редица книги с поезия, проза, публицистика и краеведски изследвания. Член е на Съюза на независимите български писатели, Съюза на българските журналисти и на Дружеството на Пловдивските писатели. Избран е и за Председател на Клуба на дейците на културата на запасното войнство в Пловдив. Неговото детство е свързано с Карлово и както той казва: “всяко завръщане тук е личен празник, защото Карлово е моята духовна родина”.
Д-р Ненков е автор на осем книги, посветени на историческото минало на Карлово и Стремската долина и на военните подвизи на 28-ми Стремски пехотен полк.
Неговата книга “Със стремци в мир и бой” е военна енциклопедия на карловския регион, тя разширява познанията на карловци за войнската слава на техния роден край и издигаща тяхната гордост, като наследници на бележити пълководци на Българската армия и герои от войните за националното обединение.
Д-р Ненков предоставя част от сума от наградата на  Общинска организация “Васил Левски” на СОСЗР за изграждане “Алея на воинската слава” в Карлово.


 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker