На празника "Свети Кирик" в Калофер
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 22 Юли 2014 04:16

Калофер се стяга за най-обичания летен празник - денят на свети Кирик. По традиция той се провежда в последните почивни дни на юли и се почита на едноименната поляна над Калофер, по пътя за прочутата местност Паниците.

Проявите започват още в петък на обяд и продължават в събота през целия ден. В неделя, 27 юли, ще бъде осветен курбан, след това започва национално фолклорно надпяване и надиграване с конкурсен характер. Тогава ще се проведе и 3-тото издание на Фестивала на гайдата, съобщи кметът на Калофер Румен Стоянов.

Къщите за гости и местата за настаняване са почти запълнени, но все още се намират легла. Между 10 и 20 лв. струва нощувката. Места за пренощуване има и на поляната Св. Кирик, където може да се нощува на палатки или в каравани. От години там е осигурено всичко необходимо за бивакуване – огнища, чешми, барбекюта, паркова мебел, тоалетни и др.

Интересът към нашия празник нараства с годините и вече посрещаме любители на българското и на природата от цялата страна, добави кметът Стоянов. Отделно работят и всички интересни места за посещение в Калофер – музеят и родната къща на Ботев, Даскал-Ботьовото училище, туристическият център, изложбата на калоферска дантела. Отворени за туристи през цялото лято са и хижа „Рай“ и екопътеката „Бяла река“.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker