В Христо Даново: Най-добре да дойдат китайците!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 23 Юли 2014 00:08

Нови очаквания за хубав живот завладяха  жителите на подбалканските села Христо Даново, Кърнаре, Столетово.  След като двадесетина години  хората тук  живеят с несбъднатия сън за строеж на тунела Троян-Кърнаре, тази пролет се хванаха за друга мечта – да дойдат китайците и да изкупуват лавандулата, дето я садят по дворове и ниви, вече десетилетия.  От година-две насам току-дойдат

някои  представители  на Страната на Дракона да проучват възможности за инвестиции. Те често питат за рози и лавандул, разказва вестник "Марица".  Тази година жътвата на ароматното синьо цвете вече приключва.  Изкупуването си върви по стария познат начин – по-големите производители продават директно на  преработвателите, които плащат след изваряването . Плаща се на литър добито масло. По-дребните, които запълват всеки квадратен метър от  двора  или  нивичката със синята трева, дават ожънатата реколта на прекупвачи.  Дадохме я по 70 стотинки на килограм цвят, разказват местните хора.
Въодушевени от новата китайска мечта, родена  миналата пролет,  много бързо  почти  във всеки двор блеснали  добре оформени лехи с лавандулов разсад. Чакахме и турци, чакахме  и гърци  да дойдат да ни изкупят разсада. И те пощурели по лавандулата.  Но, представи си, нямаше нашествие от търговци от чужбина. Много хора изгоряха с лавандуловия разсад,  разказва кметът на селото Иван Деянов. Аз успях да продам  част от моите лавандулови коренчета на един турчин. Плати ми ги по 5 стотинки на стръкче. Миналата година беше по-добре, хванах цена  8 стотинки на коренче, продължава той. Но на много хора разсадът  прерасна. И това лято вече станаха  малки сини туфи. Нито можеш да го продадеш  като разсад, нито да имаш добра реколта от младите туфи. И те искат време да пораснат.  Затова и повечето хора се оплакват, че реколтата от лавандулата не е добра, защото ожънаха младите туфички, допълва той.
Иначе по-имотните от години държат големи ниви със синята трева.  Държат ги, защото лавандулата не ще много грижи. Ако не хване добра цена, то поне може да се изкара някой лев от субсидиите, продължава  Иван Деянов.
Истинската  жътва на лавандулата започва от неделя нататък, уточнява Спас Станевски, един от сериозните производители на етеричното растение. Според  него цената на маслото тази година ще бъде по-висока – поне с 20 лева повече от миналогодишната, когато беше 50 лева за литър. Може дори да мине 70 лева, уточнява Станевски. Но реколтата не е добра.  Когато годината е добра за розите, е лоша за лавандулата. Това не съм го измислил аз, такава  е приказката  на хората от стари времена. Когато нощите на месец май са хладни – розите стават хубави. Но тогава лавандулата не може да хвърли вторични бутони  и реколтата е слаба, рандеманът е нисък, обяснява той.
Независимо от  времето и пазара, в Христо Даново открай време  твърдо държат на етеричните растения.  Между розите  и  лавандулата за по-сигурно те оставят по някоя нива и за дилянката.  Сади се на пролет, вади се от земята наесен. Ако цената не е добрата, корените може да престоят за следващата, дори и за по-следващата година,  разказват  хората в селото.  Миналата година  дилянката вървеше по 6.00 лева за килограм.  Съседът ми  успя да продаде своята, моята остана. Продадох  я тази  пролет  за 4.50 лв. Но пак сме посадили една-две ниви. Не се знае какво ще е, пресмята  бай Петко от Христо Даново.
Така сме тука – една нива задължително се сади с картофи, една с дилянка. И по някое парче земя с лавандула или рози. Не сме като пловдивските села, където  се раждат  и домати, и чушки, уточнява кметът Иван Деянов.
След някой-друг ден идва ред на боровинките в Балкана. Но нашите хора нямат търпение – вече хукнаха по Балкана и започнаха да нападат находищата от боровинки още зелени. Като нямаш пари, тръгваш и търсиш да изкараш от нещо, обобщава кметът./От в. "Марица"/

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker