Музей на етносите в Розино
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 24 Юли 2014 00:58

Обичаите, традициите, битът и носите на жителите на  Розино  влизат в Музей на етносите.  Процедурата за неговото създаване вече е в ход. Кметът на най-голямото село в Подбалкана Димитър  Петров  внася доклада записка на Карловския общински съвет за решение за създаване на музея,

съобщава вестник "Марица". В същото време той  иска от Областната управа да предостави на селото единият  етаж  от  бившата административна сградата на розинското ТКЗС. В нея ще се разположат  част от експонатите.  Музеят  ще се настани на двата  етажа на сградата. Предварителният план за експозицията е много амбициозен.
Със своите пет  етноса и близо 6000 души население, Розино  наистина е  уникално селище.  Тук  в разбирателство и толерантност живеят българи, турци, цигани, каракачани и помаци.  Предмети от бита, носии, снимки, които разказват живота им, описание на обичаи ще намерят място в сбирката.  Специално място в бъдещият музей ще има за археологията . Край близкото село Христо Даново има разкрита  римска пътна станция и останки от луксозна римска вила. Ще поискаме част от експонатите, намерени там да бъдат предоставени в нашата сбирка.  В същото време проучвам всичи възможности да започнат археологически проучвания на крепостта, която се намира на 2 км западно от Розино, близо до подбалканския път, уточнява кметът Димитър Петров.
Третият акцент в бъдещия  музей ще бъде розопроизводство .  В 20-те  и 30-те години на миналия век почти всяка къща е имала  медни казани за изваряване на розово и лавандулово  масло.  Макар че част от тези съдове са влезли в употреба за електрификацията на селото, а  в по ново време някои са претопени  за скрап, все още в селото има запазени казани и части от инсталации.  Те ще бъдат експонирани в отделен раздел на музея.
Според  Димитър Петров голяма  част от експонатите ще се бъдат предостави от жителите на селото.  За  други ще се търси съдействието на институциите. Розино има голям потенциал за развитие, както на земеделието, така  и  на селския туризъм.  И една такава атракция ще привлече вниманието на преминаващите по подбалканския път.  В същото време идеята ще ангажира вниманието на три поколения жители на Розино и  хората ще научат повече за селото  и  един за друг,  смята кметът./От вестник "Марица"/

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker