Белгийска фирма ще прави лечебни масла в Розино
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 25 Юли 2014 00:56

Български представител на френска и белгийска фирма проучва възможностите за изграждане на цех за лечебни  и козметични масла на основата на розовото, лавандуловото и ментово масло в Розино. Проучванията са в напреднала фаза, предстои уточняване на конкретен проект, преди инвеститорите да обявят инвестиционното си намерение. Фирмите, които искат да развиват производство и туризъм в Розино са сред световните лидери в производството на лечебни и козметични масла,

твърди Димитър Петров.
Освен предприятие за лечебни масла на основата етерично-маслени субстанции, френската и белгийска фирма имат намерение за изграждане на ваканционно вилно селище в полите на Стара планина край Розино.
Инвеститорите смятат да закупят свободни терени, които ще засадят с маслодайни рози и лавандула. Новите градини обаче ще бъдат по-скоро за демонстрация на ценните етерично-маслени култури. Като суровина за своето производството  ще  се ползва продукцията на личните стопани и земеделските кооперации в Розино и околните села. Само в Розино местните жители отглеждат над 3000 декара маслодайни рози,  производството на тези култури е потомствено и се предава от поколение на поколение повече от две столетия.
В същото време полите на Стара планина, които се разгръщат над селото, близостта му със Средна гора отсреща, подбалканския път София-Бургас, пресичащ Розино на две, са само част от предимствата.  Другото е наличието на работна ръка в региона, която ще се ангажира в изграждането на трите обекта, а след това и в производството и услугите, които ще осъществяват.
Това е вторият значителен проект за Розино, на който залагат инвеститори. Преди време руският бизнесмен Хаваж Митюнин, собственик на центъра за екстремни спортове „Шамбала” в Сопот, купи почивната база на ВМЗ ЕАД  в Розино. Неговият проект предвижда бунгалата, които оръжейниците ползваха преди близо две десетилетия за отдих, да се превърнат във възстановителен център, където ще се практикува йога, източни техники за възстановяване и релаксация, като ще се търсят не само български, но руски и европейски клиенти. Част от тях се очаква да бъдат парапланеристи от цял свят, които идват на състезания и полети в Сопот.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker