Битка за боровинки в Балкана!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 28 Юли 2014 08:53

Търговците на черна боровинка влизат в битка за ценния плод. Кампанията  вече е в разгара си, продукцията, събрана от берачите се изкупува по 3.00 лева за килограм. Три пункта в Подбалкана  изкупуват боровинки - два  в Христо Даново и един е в Иганово.

Цената, която търговците обявиха в  първите дни не е определяща за кампанията, която едва сега започва. Рекордни нива цената на боровинката достигна миналата година, когато реколтата бе слаба. Тогава берачите продаваха черните перли за 6.50 -7.00 лева. Около 5.00 лева даваха изкупвателните пунктове за килограм боровинки през 2011 година. Но често  се случва черните плодове  се изкупуват от берачите и под 3.00 лева.

Почти всички ромски фамилии от Христо Даново и Иганово се преселиха в Балкана за боровинки. Има и групи от съседните села Певците, Кърнаре, Розино.

Още в началото на юли дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посочи местностите, в които може да се берат боровинки. С административна заповед са определени и допустими количества, които може да бъдат добити от съответните райони в защитената територия.

На Беклемето и поляните от север и от юг на прохода са най-големите находища от черна боровинка.  От Корфийска поляна, Балевското и Орлово гнездо, които са от южната страна на Балкана и попадат в парков участък „Клисура” могат да се събират до 10 000 килограма черна боровинка.
В Троянския участък на НП „Централен Балкан” са посочени осем местности, сред които Жална, Трите извора, Пладнището и др. В този район може да се берат боровинки до края на август. Набраните количества не могат да надвишават 8 000 килограма. Нормата е определена на базата на оценка на реколтата за тази година.

Освен за боровинки в момента в Балкана върви кампания за изкупуване на жълт кантарион и други лечебни растения. Меката на кантариона е в парков участък „Тъжа”. Допустимите количества за бране в този район са 11 000 килограма.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker