Днес отварят врати Патевата къща и Бухаловия хан!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 04 Август 2014 00:17

Две от къщите в Старинно Карлово, включени в проект за създаване на туристически атракции отварДве от къщите в Старинно Карлово, включени в проект за създаване на туристически атракции отварят врати за посетители от днес. Патевата къща, която вече ще има и още едно име - Самодивската, представя на туристите и гостите градинското изкуството

на Карлово от Възраждането до наши дни, както и отглеждането и преработването на маслодайната роза, лавандулата и други етерично-маслени растения. Миналия уикенд в нея се състоя панаири на етерични масла, проявата бе единствената досега в страната и става запазена марка на Старинно Карлово. В реставрираната и обзаведена възрожденска сграда туристите могат да посетят чайната стая, стаята за билки, където ги очакват практични рецепти за козметични и лечебни процедури, да разгледат стаята на Царицата на розите.

 

Другият завършен обект от туристическия  комплекс "Старинно Карлово" е Бухаловия хан. В част от него са настанени традиционни за Карлово и региона занаяти като дърворезба, калоферска дантела, тъкани, изработени на ръчни станове и др.

В хода на реализирането на проекта бяха обучени 12 аниматори. Те ще показват на посетителите обектите и ще представят дейността във възстановените къщи.

На следващ етап ще започне дейността и в останалите три възрожденски къщи в Старинно Карлово. В Белия двор ще се организира и развие зографска школа. В къщата на учителя Райно Попович ще бъде представено просветно дело на града от края на 18 и през 19 век. Патевата мааза, която е в един двор с Патевата къща и в непосредствена близост до паметника на Васил Левски става туристически информационен център.

На снимката: Кът от действащия вече Бухалов хан.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker