В Калофер: Майсторки показват как се плете дантела!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 14 Август 2014 18:13

Дамите от Калофер и почитателки на дантелата от града и региона се събират на площада в града за традиционния празник на Бялата магия. Така от началото на миналия век до днес наричат прочутата калоферска дантела, която от 15 години се чества с празник на връх Богородица. Фестът започва в 10.00 часа на площада в Калофер. Преди това жителите на града ще почетат литургията и празника на най-голямата църква в града "Света Богородица. Тази година по случай деня на калоферската дантела  от София пристига

цяла група плетачки и ценителки на калоферската бяла магия. Те са членове на група „Седянката” и от години изучават умението да боравят с малките дървени совалки и карфиците. Идват в града на дантелата, за да споделят опит с калоферските майсторки.
Над 20 местни майсторки и техните ученички – момичета и девойки от града, ще излязат на площада , за да демонстрират пред жителите и гостите как се плете прочутата калоферска дантела.

Плетивото е пренесено в града преди около век от Брюксел. По инициатива на Донка Шипкова в Калофер било открито единственото у нас Дантелено училище. Курсът на обучение бил двегодишен. В краткото си съществуване училището по дантела обучило 1800 девойки от Калофер и околните села. В следващите две-три десетилетия произведенията на плетачките намирали пазар в цялата страна. Така десетки жени с усърден труд и търпение подпомагали издръжката на своите семейства.

Продължителките на традицията ще устроят демонстрации и базар на площада. А в една от залите на читалището е уредена изложба от произведенията на плетачките от София. В празника ще се включат и децата от местните самодейни групи. Малките калоферски гайдарчета ще дадат старт на феста.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker