Хайлайфът в Лондон се кипри с калоферска дантела
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 17 Август 2014 09:40

Плетачки на прочутата калоферска дантела от София и страната демонстрираха уменията си заедно с местни майсторки по време на традиционния фест на Бялата магия – така в Калофер наричат финото плетиво, което вече цял век се предава от майка на дъщеря и от баба на внучка, разказва "Марица".

Кметът на града Румен Стоянов и малките гайдарчета дадоха старт на празника. Фестът се провежда за 15-та поредна година. Плетачки от няколко поколения изнесоха пособията си на площада. Малките дървени совалки запяха в ръцете им нежна мелодия, а върху цилиндъра от красив плат, напълнен със сено, започнаха да се изписват красивите извивки на дантелата.
„Този ден за мен е голям празник. Преди 50 години с мъжа ми се установихме да живеем в Калофер, и много скоро се научих да плета. Показах занаята и на много млади жени”, разказва Мария Васева, една от най-изтъкнатите местни майсторки.

През последните две години Мария работила за модна къща за облекло в Лондон. Нейният талант и уменията й открили две шотландки - Кийти Месън и Мораг. Те идвали на няколко поредни празника на дантелата, след това препоръчали Мария на дизайнери в Лондон.
„Поръчваха ми украса за дрехи, останаха доволни. Много ми е приятно, че дами от хайлафа на Лондон имат тоалети с моите дантели, с калоферски мотиви”, разказва Мария.
Всяка година за Празника на дантелата се стичат нови плетачки, измислят различни оригинални модели.
„Затова съм спокойна, че калоферската дантела ще оцелее. Няма да изчезнат и моделите на тукашните майсторки”, създадени преди сто години, споделя известната чак във Великобритания плетачка Мария Васева от Калофер.
Солидна група жени от сдружение „Седянката” от София пристигна в Калофер рано сутринта. Плетивата на Елгина Величкова и Бистра Писанчева смаяха местните майсторки и публиката с красиви цветни пана, поставени в рамка. Калоферки пазят ценни модели от преди 100 години.
Основните мотиви в тях са цветя – роза, слънчоглед, лале. Плетат ги винаги в бяло или екрю, обяснява Елгина.
„В нашата „Седянка” ние изучихме техниката на плетене със совалки, карфици и цилиндър, но решихме да експериментираме нови модели. Търсим съвременно приложение за украса на дома”, показва софийските пана жената.
Елгина плете пана с абстрактни мотиви в оранжево, червено, зелено. Приятелката и Бистра „рисува” с нежните совалки прекрасни пейзажи с няколко цвята като съчетава различни плетки.
Калоферската дантела се плете доста бавно, изисква много търпение, но с тази техника може да се правят разннобразни модели. За жалост обаче тези ръкоделия се продават трудно, тъй като са скъпи – много дни са необходими докато се завърши едни модел.
Със свои пособия сред плетачките бе и 17-годишната Младена Пеева от София, чиито корени са от Калофер. Точно преди 15 години нейната майка Деляна Пеева преоткри Бялата магия на Калофер и организира първия празник на дантелата в града. С колие – златна спирала, изплетено от самата нея, Младена показа как всяко момиче, което се научило да плете, може да си изработи оригинални и красиви накити.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker