Мраченик - селото на зидарите и столетниците
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 17 Август 2014 11:14

Дали поради чистия въздух, или заради хубавата планинска вода, Мраченик се слави като едно от селата с най-много столетници в България. Селото възниква по турско време, когато местните хора са обитавали равнината. За да избягат от едно от нашествията на османците, тръгнали нагоре по течението на реката. Някога това място е било вековна дъбова гора, в която рядко се промъквал слънчев лъч. Гората била толкова мрачна, че кръстили селото Мраченик. Постепенно обаче тези древни дървета са изсечени, а на тяхно място е залесено предимно с бор, разказва "Марица".

До средата на миналия век Мраченик е било богато чорбаджийско село с население около 1500 души. Мъжете били дюлгери (зидари) и щом зимата преминела, тръгвали на гурбет по съседните села. Големият им майсторлък личи по красивите къщи в селото. Немалко от тях са над 150-годишни и са обявени за културни паметници. За да съхранят тайната на своя занаят, майсторите говорели помежду си на език, който никой друг не разбирал - мещерски.

Днес в Мраченик са останали 140 души, повечето на сериозна възраст.

Най-високият връх в местността е Кадрафила, а под него се намира лобното място на Хаджи Димитър, където и тази седмица хората от Мраченик, Свежен и различни краища на България се събраха, за да почитат паметта на воеводата. Под Кадрафила има открита широка поляна, от която се разкрива невероятна гледка.

Мраченик се намира на 24 км от Карлово, в Сърнена Средна гора. За да стигнете, тръгнете от Карлово или Пловдив в посока Баня - с. Бегунци - с. Домлян - с. Мраченик.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker