Родолюбци почетоха Хаджи Димитър под връх Кадрафил! Войводата издъхнал в планината край Свежен
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 17 Август 2014 18:53

Стотици родолюбци се събраха под връх Кадрафил в Сърнена Средна гора, за да почетат гибелта на войводата Хаджи Димитър. Шествието от деца и възрастни се повтаря всяка година около 10 август. Приема се, че войводата е издъхнал в планината над Свежен на тази дата, разказва "Марица".  В похода се включиха близо 60 офицери  и сержанти от резерва и запаса от карловската организация на бившите военнослужещи. С пеши марш  близо 4 километра по планинско трасе, с разветите  знамена на Общинската организация на СОСРЗ в Карлово, те стигнаха до лобното място на един от най-прославени войводи от българското национално освободително движение. Десетки  деца и възрастни от страната  също се включиха в похода. От другата страна на връх Кадрафил, откъм Брезово, Свежен  и Мраченик потегли още един поход.  Двата лъча се сляха на лобното място на войводата.  Беседи и речи за подвига на Хаджи Димитър съпътстваха проявата, петокласничката Ралица Драганова прочете свои стихове за героя. Отец  Рафаил  от Каравелово отслужи молебен за героя.  В Свежен раздадоха постен курбан  за войводата.

Ритуалът, с който се почита  смъртта на Хаджи Димитър  и гробът му под връх Кадрафил, се повтаря  повече от век, припомня о.р. майор Стефан Груев от Карлово.  Още през 1869 година, година след неговата гибел,  жители на Свежен и Мраченик започнали до посещават  мястото. Сред тях били мъже и жени, които носили на смъртно  ранения войвода отвари от билки, вода и храна, за да го лекуват.  Паметта, че един от най-ярките борци за национална свобода  е погребан  под  върха близо до Свежен, се предавала от поколение на поколение, независимо че веднага след Освобождението Захари Стоянов лансира друга версия. Според него Хаджи Димитър починал от раните си на връх Бузлуджа, а тялото му било разпознато по татуировка на ръката. Факт,  който така и остава недоказан, твърдят родолюбците от Карловско и Брезовско.

Всъщност раненият на връх Бузлуджа войводата от Сливен  наистина е пренесен в  средногорското село Сливен.  Преди това негови  четници разнасят тялото на  ранения герой  из полите на  Стара планина и на Средна гора. Те търсят подходящо място да го укрият  и лекуват, твърдят и местните предания,  и някои  съвременни историци.

Четници на Хаджи Димитър успяват за измъкнат ранения си войвода от обкръжението на башибозуците. Първноначално те спрели  в днешото село Павел баня, но бързо взели друго решение  - наоколо всички села били с изцяло турско население и за да не попаднат в плен, четниците се отправили към Средна гора. Един от тях ги повел към родното си село Свежен. Така групата стигнала до подножието на връх Кадрафил.

Доверени  хора от Свежен и Мраченик носели храна на ранения войвода, лекували  го с билкови отвари. Но на 10 август той издъхнал. Погребали го под върха. След Освобождението, през 1880-а,  тялото било пренесено в  свеженската църква "Св. св. Петър Павел”.  Години по-късно останките  били извадени  и погребани в родния град на Хаджията - Сливен. Майката на войводата  успяла да стигне до близкото село в  равнината Горни Домлян, където показали черепа. По един  липсващ зъб жената потвърдила, че това е черепът на нейния син, загинал на 28 години.

Днес  споровете  за  лобното място на една от най-ярките личности от Българското възраждане не са утихнали, но доказателствата, че то е под връх Кадрафил, са все повече, коментира  о.р. майор Стефан Груев.  Някои от днешните изследователи настояват за ДНК експертиза на костите на героя. Те били погребвани три пъти. Първият път под връх Кадрафил, където  всяка година  родолюбци  от Карловския край  и цяла България се събират, вторият път  в двора на църквата "Св. св. Петър и Павел” в Свежен и родния град на войводата  - Сливен. Тази година по инциатива на кметския наместник на Свежен Валентин  Дойчинов  в  църквата "Св. св. Петър и Павел” в селото  бе поставена плоча, която да напомня, че тук са лежали костите на един от най-славните български герои. /От marica.bg/

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker