Синият език близна Калофер
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 21 Август 2014 18:52

Експерти от Българската агенция по безопасност на храните представят днес в Карлово конкретни мерки в подкрепа на стопаните, чийто животни са засегнати от разпространението на болестта „син език“. Екипи на Агенцията ще покажат нагледно различни методи за противодействие на разпространението на заразата, както и ефективни действия за справяне с последствията от нея.

След представянето на мерките, ще се проведе пресконференция в община Карлово, на която д-р Радослав Карабаджаков, зам.-изпълнителен директор на БАБХ, както и експерти от Агенцията ще предоставят актуална информация за разпространението на болестта в страната.
Стадата, отглеждани в Калофер са сред най-засегнатите  от заразната болест и едно от общо 2-те доказани огнища на заразната болест в Пловдивска област.

Специалистите от министерството ще разговарят със засегнатите фермери и местния ветеринарен лекар, ще преценят на място предприетите мерки и ще дадат насоки какво още може да се направи, за да се ограничи разпространението на заразната болест.

„От всички ферми на територията на Калофер и близките села само едно стадо не е засегнато, и то защото се намира много високо в Стара планина. Вече имаме измрели над 150 овце. Пръскаха срещу комари, но ефект няма“, съобщи за Дарик кметът на града Румен Стоянов.

Труповете на умрелите животни се събират и се извозват със специален транспорт до екарисажа в Шумен. Днес следобед е предвиден поредният курс.

До момента общият брой на умрелите животни е 306, от които 291 овце и 15 кози. Потвърдени с изследвания са 2 огнища на "син език" в областта - Калофер и с. Селци, община Садово. Изпратени са общо 184 кръвни проби в лицензирана лаборатория в София, за да се потвърди или отхвърли наличието на болестта и в други райони на областта.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker