Баня може да остане без вода! Стряма подкопа помпената станция!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 26 Август 2014 11:18

Помпена станция на брега на Стряма край Войнягово  може всеки момент  да остави без вода курортното градче Баня. Съоръжението е застрашено от събаряне заради поройните дъждове в Балкана пролетта  и лятото на тази година. Много пъти

те препълниха коритото на  реката и отнесоха мост няколко километра по-нагоре, край Столетово.  Многобройните приижданията на Стряма  с много високо ниво на водата са изронили  застрашително брега  в района на  помпената станция край Войнягово  и са го подкопали опасно. Преливащата река е образувала  нов  залив, врязан навътре към помпената станция. Следващ голям  порой в средното и горното течение на Стряма, който не е изключен в близките дни, и последваща нова висока вълна,ще срути  помпената станция.  Има голяма опасност да се разиграе драма, подобна на тази в Храбрино, когато  пороите нанесоха щети в  такива съоръжения и  оставиха без вода селото.

Баня е с население около 4000 човека, в летния сезон градчето е пълно с курортисти, които са на балнеолечение или заради многобройните плажове. Срутването на  помпената станция, която го захранва с вода ще бъде истинска драма за хиляди хора.

Готови сме светкавично  да започнем аварийни дейности за спасяване на помпената станция  край Войнягово. Ситуацията  там наистина е критична, потвърди управителят  на „ВиК” ЕООД – Пловдив – Манол Генов.  Той допълни, че дружеството  има готовност  веднага да започне аварийни дейности за укрепване на брега. Те предвиждат  насипване на отнесения от водата терен с трошен камък, както и други мерки. Предварителната оценка сочи, че  дейностите ще  възлязат на около  около 10 000 лева.
В тази местност  има още една помпена станция, която тегли вода от бреговете на Стряма за  Хисаря и селищата около него. Тя обаче е по-далече от брега и не е засегната от  пороите.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker