Карлово обсъжда проект за нов градски център
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 02 Септември 2014 18:47

Публично обсъждане на проект „Зелен градски център на град Карлово”
На 01.09.2014 г. в зала „Васил Караиванов” на Община Карлово се проведе публично обсъждане на изготвения идеен проект за "Зелен градски център на град Карлово". Заместник-кметът Данка Люртова и екипът от специалисти, разработели идейния проект, запознаха присъстващите граждани с детайлите и цялостната нова визия на града, която се цели да бъде постигната след реализирането му. Проектът има за цел да реконструира и възстанови центъра на град Карлово. За реализацията на инвестиционните намерения на общината е изготвена цялостна концепция и обемно-пространствено предложение за Зелен градски център, който включва няколко обособени обекти. Изборът на конкретните решения ще се извърши в процес на широко обществено обсъждане. Обособените обекти включени в цялостно инвестиционно решение на проект "Зелен градски център на град Карлово" са следните:
Изграждане на пешеходна зона по ул. "Водопад".
Проектът има за цел да изгради пешеходна зона като промeни режима на движението по ул. "Водопад" в частта от площад "20-ти юли" до старата текстилна фабрика и организира пешеходно движение с цел обвързване на централната градска част /централен площад/ с парковата среда / парк "Водопад"/ и реката /р. Стара река/ на север. Предвижда се изграждане на пешеходни и велосипедни алеи и поставяне на указателни табели. Създаване на достъпна архитектурна среда и обновяване на градското обзавеждане, които повишават качеството на градската среда и предоставят на гражданите социални и културни пространства за дейности, свързани с градския начин на живот. Плановата структура на града ще се обогати посредством изграждането на декоративни настилки, което ще допринесе за архитектурно-художествената стойност на града и атрактивността на пешеходната зона. Изграждане на елементи на градското обзавеждане в предвидените зони за обществен отдих, зелени площи, детски площадки и парко места в периферията на града. Промяната на режими на движение по улицата ще даде възможност за богато озеленяване и формиране на "зелен клин", който осъществява връзката между централната градска и извънградска структура, както и обвързване на реката, като елемент от града.
Реконструкция и рехабилитация на градски площад "20-ти юли".
Изготвянето на работния проект обхваща реконструкция и рехабилитация на централен градски площад "20-ти юли" и на пешеходни алеи водещи към него; изграждане на елементи на градския дизайн и обзавеждане; формиране на място за среща и разходка на жителите на града, среда за младите хора за провеждане на културни мероприятия, фестивали, концерти и др. Предвижда се в проекта да залегне и изграждане на достъпна архитектурна среда.
Изграждане и възстановяване на парк "Водопад"
Дейността включва изработване на работен проект за изграждане и възстановяване на зона за обществен отдих, предоставяща паркова среда, детски и спортни площадки северно от градския център. Проектът има за цел да предостави пространства за обществен отдих и спорт на жителите и посетителите на град Карлово. Предвижда се поставяне на градинско обзавеждане, което да подобри възприятието на парковата среда; изграждане на пешеходни и велосипедни алеи; изграждане на поливни системи; изграждане на спортни и детски площадки и други атракциони до реката и парка; изграждане на достъпна архитектурна среда. Целта е да се постигне обвързване на зоната за обществен отдих посредством пешеходната зона с градския център и формиране на нов облик на зоната с обществено значение.
Реконструкция и рехабилитация на ул. "Александър Стамболийски".
Необходима е реконструкция и рехабилитация на градската улична мрежа, както и пренареждане на градска настилка /паваж/. Установена е необходимост от подновяване на тротоарните настилки, улично озеленяване и благоустрояване, изграждане на достъпна архитектурна среда. Изработването на проекта ще включва изграждане на велосипедни алеи и поставяне на елементи на градското обзавеждане. Проектът предвижда и реконструкция и рехабилитация на ул. «Ал. Стамболийски» в частта от кръстовището с ул. "Теофан Райнов" до кръстовището с ул. "Ген. Карцов".
Реконструкция и рехабилитация на градски площад "Васил Левски".
Проектът предвижда - реконструкция и рехабилитация на централен градски площад "Васил Левски" и на пешеходни алеи водещи към него; изграждане на елементи на градския дизайн и обзавеждане; изграждане на достъпна архитектурна среда.
Предвижда се формиране на място за среща и разходка на жителите на града и среда за младите хора за провеждане на културни мероприятия, фестивали, концерти и др.
Реконструкция и рехабилитация на три улици в стария град /ул. "Васил Левски", ул. "Тодор и Ана Пулеви" и ул. "Пека Попова"/.
По проект ще бъде реконструирана и рехабилитирана уличната мрежа; пренареждане на настилката /паваж/; изграждане на велосипедни алеи; подновяване на тротоарните настилки, улично озеленяване и благоустрояване; поставяне на елементи на градското обзавеждане; изграждане на достъпна архитектурна среда.
Реконструкция и рехабилитация на ул. "Петко Събев".
Проектът включва асфалтиране на отсечката; подновяване на тротоарните настилки; улично озеленяване и благоустрояване; поставяне на елементи на градското
обзавеждане; изграждане на достъпна архитектурна среда.
Реконструкция и рехабилитация на ул. "Тодор Каблешков".
Предвижда се реконструкция и рехабилитация на ул. "Тодор Каблешков" между ул. "Ген. Карцов" и ул. "Водопад". Ще бъде направена реконструкция и рехабилитация на градската улична мрежа. Проектът включва асфалтиране на отсечката; подновяване на тротоарните настилки; улично озеленяване и благоустрояване; поставяне на елементи на градското обзавеждане; изграждане на достъпна архитектурна среда.
След реализиране на проектите се очаква Община Карлово да има:
- Изработена цялостна визия за обновяване на централна градска част на град Карлово;
- Изготвени работни проекти за 8 обособени обекти, които ще се реализират следващия програмен период 2014 - 2020.
Всеки може да се запознае с работния проект „Зелен градски център на град Карлово” във фоайето на Община Карлово на ул. „Петко Събев” №1.
Информация и снимки: Пресцентър на община Карлово

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker