Комисия обсъжда вероизповеданията в Карловско
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 11 Септември 2014 12:43

Общинската комисия по духовно развитие в Карлово обсъди няколко актуални въпроса сред които: Актуализацията на Регистъра на вероизповеданията; Събиране на средства за възстановяване на параклис „Света Марина” в гр. Карлово; Осигуряване достъп до параклис „Свети Пантелеймон” в кв. Сушица и други.   Освен членовете на комисията на заседанието присъстваха и кметът д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общински съвет Стойо Карагенски и секретарят Стефан Стефанов.
По данни на Регистъра, който се води съгласно Закона за вероизповеданията, на територията на община Карлово има 9 официално регистрирани вероизповедания.
По Заповед на кмета се извършва проверка на документацията и регистрацията им. До момента са направени проверки в селата Соколица, Ведраре и Васил Левски, предстои проверка в Розино и Христо Даново. Ръководствата на вероизповеданията са представили в Общината цялата документация, която се изисква по Закон, за да бъдат регистрирани на местно ниво. На следващото заседание на Общински съвет през този месец, кметът на Общината ще внесе докладна за изменение и допълнение на Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред на територията на община Карлово.
Във връзка със зачестилите напоследък агресивно поднасяне на материали и агитация от някои вероизповедания на територията на общината, информираме гражданите, че съгласно чл. 7, ал. 5 от Закона за вероизповеданията, религиозните общности и институции не могат да включват в дейността си малолетни деца, освен с изричното съгласие на техните родители или настойници. Непълнолетните лица могат да бъдат включвани, освен ако има изразено несъгласие от родителите или настойниците.
По друга точка от дневния ред, която предвижда осигуряване на достъп до параклис „Свети Пантелеймон” в кв. Сушица, кметът разпореди да бъде направена проверка и да се осигури такъв. По следващата точка, за набиране на средства за параклис „Света Марина” той предложи да се проведе дарителска кампания сред общинските служители за възстановяване на параклиса, в която да се включат и общинските съветници.
Д-р Кабаиванов обяви, че е подписал обявление за разширяване на гробищния парк в град Карлово с 17 191 кв. м. Предстои до края на годината да бъде изготвен проект за парка и построяване на параклис в него.


 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker