Посетете концертите по време на оперния конкурс „Розата на Евтерпа в Карлово”
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 14 Септември 2014 18:45

Започва орпеният конкурс "Розата на Евтерпа в Карлово". Проявата вече е традиционна и събира много публика от града и региона. В конкурса участват както български, така и чуждестранни изпълнители. В програмата  итази година са предвидени маййстроски класове. Ще ги водят Драгомир ненов и Павел Герджиков.

Ето какво ново още в тазгодишния конкурс.

Българският режисьор аниматор Брони Ликоманов, който от 2004 година работи в прочутото студио „Уолт Дисни” в Лос Анжелис, е автор на малката пластика на музата на музиката и лирическата поезия Евтерпа. За първи път такава пластика ще бъде връчена на носителя на първа награда на Международния конкурс за оперно пеене „Розата на Евтерпа в Карлово”, който ще се проведе в дните 15 – 20 септември 2014 година. Брони Ликоманов е възпитаник на Вероник Стеено, председател на Сдружението „Розата на Евтерпа в Карлово”,която е аниматор с богата творческа биография.След предварителна селекция, в тазгодишното, пето издание, ще се състезават 21 млади изпълнители от България, Сърбия и Италия. Председател на международното жури е проф. Павел Герджиков – оперен певец и режисьор. Членове:
Надя Колева – оперна певица, сопрано
Гуглиелмо Каллегари – оперен певец, тенор от Италия
Драгомир Ненов – оперен диригент и композитор
Станислав Ушев – диригент
Йосиф Герджиков – диригент, композитор и камерен музикант
Кирил Ламбов – композитор и диригент
Иван Савов – художник – дизайнер, режисьор
И тази година първа награда е осигурена от Община Карлово.
За първи път международният конкурс се финансира и от Фондация „Америка за България”.По традиция, откриването на конкурса е съпроводено с художествена изложба в Общинската художествена галерия. Тази година изложбата е посветена на големия български композитор Парашкев Хаджиев. Участие при откриване на изложбата на 15 септември ще вземе и носителката на първа награда от 2013 година Гиргина Гиргинова.
През цялата седмица Народно читалище „Васил Левски-1861 г.” Карлово предоставя безвъзмездно сградата за репетиции и конкурсни програми. Също в читалището, в съботната вечер / 20 септември /, ще се състои гала концерт на лауреатите и церемония по тяхното награждаване. В церемонията ще вземе участие и Нейно Превъзходителство Аник Ван Калстър, Посланик в България на Негово величество Кралят на белгийците. В програмата на Международния конкурс са включени и майсторски класове на Драгомир Ненов и Йосиф Герджиков.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker