Обраха музей "Христо Ботев" в Калофер!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 18 Септември 2014 16:07

Националният музей "Христо Ботев" в Калофер е бил нападнат и обран миналата нощ. От експозицията са задигнати вещи, принадлежали на генерал Кирил Ботев, брат на гениалния поет Христо Ботев

- сабя, орден "Свети Александър", настолен часовник, броеницаи запалка. Крадците са подбрали само вещите на славния генерал, останалите са били непокътнати.Очевдино целта им е била именно тази колекция. Затова основната версия е, че кражбата може да е по поръчка на колекционери на ценни вещи и антики.

 

Крадците са разбили прозорец на долния етаж на музея и са влезли през него. След това счупили витрините с предметите, принадлежали на генерал Кирил Вазов.

Открадната колекция в момента есобственост на председателя на фондация "Христо Ботьов" - Боян Ботьов. Той е правнук на славния генерал и единствен наследник на Ботевия род.

Националният музей "Христо Ботев" се охранява от частен СОТ. Алармата се е задействала, но полицията и служителите на музея не са били уведомени, твърдят запознати с разследването.

Генерал Кирил Вазов е едно от най-ярките имена в българската военна история. Той е участник в четата на брат си Христо Ботев. Завършил кавалейрска школа в Сомюр, Франция и Военна академия в Брюксел. Бил е един от най-образованите офицери и прави бърза кариера. Участвал е в Сръбско-българската война и Балканските войни.

На 2 август 1912 година, по случай 25-годишнината от идването си в България, цар Фердинанд произвежда 6 генерал-майори в чин генерал-лейтенант. Ботев е сред тях. Това е първият случай в историята на Третото българско царство, когато званието генерал-лейтенант е дадено на действащи офицери (преди това е давано само на офицери от запаса)[1].

Участва в Балканската война (1912-1913), а за кратък период от време е заместник-министър на войната (1913). Излиза в запаса през 1914 г.

За да се предпази от бомбардировките на София, генерал-лейтенант Кирил Ботев отива да живее в с. Студена, Пернишко където умира на 6 февруари 1944 г.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker