Служебният министър на културата: "Пари няма! нека всички да пазим културното наследство!"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 19 Септември 2014 13:34

Министерството на културата няма пари за охрана на музеите. Нито вещите могат да бъдат застраховани, нито да се осигуряват видеокамери за наблюдение на залите. Бюджетът е малък. Така най-общо коментира проблема с охраната на музеите и българското културно наследство служебния министър Мартин Иванов по повод кражбата в НМ "Христо Ботев"

в Калофер. Той посети музея ден след като стана ясно, че крадци са проникнали с взлом и са задигнали ценна колекция от предмети, принадлежали на генерал Кирил Ботев, брат на поета Христо Ботев .Кражбата в националния музей „Христо Ботев” в Калофер е кощунство! Посегнато е на една национална светиня. Не става въпрос за няколко предмета, които са изчезнали от един национален музей, а за вещи, много свързани с близък роднина на Христо Ботев – неговия брат. И аз не мога да разбера, която ще е тази ръка, която ще посегнала на тези национални светини, без да е изсъхнала, заяви министър Мартин Иванов. Само преди месец подобна кражба бе извършена от музей „Шипка”, преди това бяха атакувани други музеи в България.

 

Аз се познавам с г-н Боян Ботев, чиято собственост е колекцията от вещи, принадлежала на неговия прадядо. Веднага ще му се обадя. Но освен да изразя своето огромно съжаление и огорчение, че нещата са случили, аз друго не мога да направя, заяви.

Началникът на карловската полиця Николай Симеонов, който временно заема тази длъжност, потвърди думите на служителите на музея, че при кражбата сигналната уредба се е задействала но от охранителната фирма не са сигнализирали в полицията. В карловското РУП сигнал за кражбата е постъпил 7 часа след инцидента и той е бил подаден от служителите на музей „Христо Ботев”. Стана ясно, че за кражбата се проверя и съучастие на вътрешни хора от СОТ-а. Няма заподозрени, заяви Николай Симеонов.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker