МОСВ плаща щетите от мечката на пчеларите от Сушица
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 27 Септември 2014 19:14

Министерството на околната среда и водите ще направи всичко възможно, което е в юрисдикцията на ведомството, за да запази Карловската мечка и едновременно с това - да съдейства за компенсиране щетите на пострадалия от нападението й пчелар, съобщиха от пресцентъра на Министерството. Предвид естеството на оградата, мястото и поведението на животното, експертите считат, че проблемът с набезите на мечката в кв. „Сушица" в Карлово може да бъде решен чрез поставянето на електропластир, съобщи Дарик.

МОСВ ще съдейства на ощетения пчелар да си постави устройството. След като ведомството получи документите и оценката за нанесените щети, те ще му бъдат изплатени по законовия ред на пазарни цени.

Към момента, инспекторите от РИОСВ- Пловдив са извършили проверка на място, за да установят размера на щетите и мерките, които следва да бъдат предприети, за да се защити имуществото на хората и да се прогони животното. Според тях, причината за набезите на младата мечка са комплексни. Вероятно тя е била изтласкана от по-възрастните екземпляри от високите части и предвид предстоящата зима и необходимостта да се нахрани преди зимния сън, е слязла в ниското до крайните части на вилната зона.


 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker