От Traffic News:Молим се Рогачев да оживее, ще го съдим за опит за убийство, твърди Цветелин Кънчев
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 27 Септември 2014 19:35

Рикошет е ранил човек от махалата, братята тормозят българи и роми от години, твърди лидерът на "Евророма" пред Traffic News

Интервю на Парашкева Иванова

- Г-н Кънчев, говори се, че сте в Розино, за да буните циганите. Защо сте  там?

- Няма как да ги разбунвам, тъй като не мога да взема страна. Имаше много слухове. Говореше се, че близки до фамилията Рогачеви се готвят да нападат махалата,

 

че ромите се въоръжават с брадви, колове, ножове и т.н. Затова и отидох до Розино. След като проведох разговор с полицията, аз влязох в махалата и им обясних, че никой няма право да ги напада. Умишлено събрах всички в центъра, за да са далеч от пътя, където минават рокерите и да не се провокира излишно напрежение.

- Какви са настроенията в селото?


- Всички са много притеснени. Страхуват се. И точно, когато човек е притеснен, един зловреден слух може да направи хиляди бели. Затова отидох да спра слуховете и да ги накарам да обещаят да вярват само на полицията. Всички смятат, че компетентните органи трябва да си свършат работата и да няма саморазправи. Говорих и с много българи в Розино. Те ми казаха, че от години етносите си живеят добре и нямат проблеми помежду си.

- Каква е историята на конфликта?


- Историята е, че двамата братя Рогачеви години наред бият и тормозят и българи, и цигани. Просто този път не се е получило. Да не забравяме, че Георги Рогачев е стрелял с калашник. И всъщност той не стреля за първи път. До сега има избити над 30 цигански коня със снайпера. И до момента не са взети никакви мерки за това. А покрай конфликта ги изкараха невинни ангели. 

- Притеснявате ли се от рокерското шествие?


- Не, не хората с мотори не ме притесняват. Рокерите са хора със свободен дух и справедливи и интелигентни хора. Днес те си возеха деца на моторите. Това означава, че те не са тръгнали на война.

- Твърди се, че Розино ще е втората Катуница. Може ли да се случи нещо подобно?


- Не може да се прави съпоставка с Катуница. Там проблемът бе социален, а не етнически. Фамилията Рашкови са 30 души, а в Розино има над 1000 пълнолетни роми. В Катуница пожарите бяха допуснати умишлено, като някои хора се надяваха в тях да изгорят важни документи. Днес имаше добра организация от страна на полицията, имаше кордон там, където мина шествието. Съпоставка с Катуница не може да се прави. Рашкови са богато семейство. Те има какво да губят. А в Розино циганите могат да си загубят само беднотията.

- Какъв е изходът от ситуацията?


- В крайна сметка съдът ще каже кой е прав и кой е крив. Всички ние се молим Рогачев да оздравее, защото ще държим той да бъде подведен за опит за убийство. Все пак има човек, който е ранен от рикошет. Не приемам развихрилата се теза, че циганите в Розино са виновни само защото са останали живи.

- Някой опитва ли са да вади политически дивиденти от тази битова драма?


- Не, не мисля. Това е нож с две остриета.

Парашкева Иванова

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker