Кабаиванов и Личев искат двойни субсидии за зимните пътища
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 21 Октомври 2014 16:48

90 хиляди  лева отпуска МРРБ на Карловската община за зимното поддържане на пътища през  сезон 2014-2015 година. Парите обаче са крайно недостатъчни, искаме увеличение поне с  50%, заяви за „Марица” кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Общината е една от най-големите по територия в страната, тя е със смесен релеф, с голям трафик на автомобили  и с голяма дължина на пътищата. Въпреки че полагаме много усилия пътищата на общината да бъдат в добро състояние, няма как това да се получи с парите, които имаме.  380 хиляди са бюджетните средства за изкърпване на пътищата, те не са достатъчни дори за половината от дупките, коментира Кабаиванов. Затова общината готви искане към държавата тези средства също да бъдат завишени с 50%. Реално обаче 800 000 лева са нужни годишно на община Карлово за изкърпване на пътищата на цялата територия. Тогава и през лятото, и през зимата няма да има лоши пътища.

Сопот иска двойно увеличение на държавната субсидия за зимно поддържане на пътищата още тази есен. През града вече втора година продължават да се движат тирове и тежкотоварни  камиони - заради ремонти по магистрала "Тракия". Заради големите автомобили общината поддържа денонощно в отлично състояние два големи паркинга. При обилен снеговалеж тировете остават там с часове, а понякога нощуват. Общината не само чисти снега от тях, но и го изнася извън града. Единият е на самия подбалкански път, срещу централния портал на ВМЗ, другият е до Околовръстното шосе, близо до източния портал на завода. Парите за зимното поддържане, които получаваме от МРРБ, са символични - 5-7 хиляди лева, но са ни нужно два пъти повече, коментира кметът на Сопот Веселин Личев.

За поддържането на улиците и пътищата на своята територия община Сопот има сключен дългосрочен договор с фирма СПС-Комерс. Тази година той остава в сила и няма да се провежда нова процедура за избор на изпълнител.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker