Клисура чества картофа със 100 уникални ястия /снимки/
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 25 Октомври 2014 07:19

Над 100 уникални ястия, приготвени от култовия за Клисура картоф показват днес кулинари от подбалканското градче. Три дни преди Празника на картофите местни майстори в кухнята – мъже и жени,

се надпреварват да измислят и измайсторят по-интересни и впечатляващи блюда. Книга със старовремски текстове, черешово топче, Боримечката са само част от предложенията.

 

Те вече са подредени във фоайето на читалището и чакат признанието на многобройните гости, които днес посрещат в Клисура. Деца написаха стихове и есета, посветени на вкусния зеленчук, всяко от тях тръпне в очакване на наградата за своето произведение. Специален кът в голяма изложба на Клисура е отреден на природните феномени. Всяко година стопаните показват тикви с необичайни размери, карфоти и моркови с причудливи форми и необичайно голямо тегло.

Вече 28 години поред Клисура чества зеленчука, който дава поминък на десетки хора от градчето.

Празникът започва днес в 11.00 часа.

15 големи картофопроизводители има в Клисура, те отглеждат общо около 1000 декара. А всяко домакинство сади поне по половин декар за личните си нужди. Тази година обаче стопаните се оплакват от ниски изкупни цени. За съжаление България не защитава родното производство. Внос от Полша, Германия, Холандия, Белгия залива нашия пазар, а ниските цени на вносния зеленчук убиват родното производство, жалват се производителите.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker