В Баня: учениците изучават живота на будителите, възрастните правят кореняшка среща
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 31 Октомври 2014 17:07

В Баня честваха Деня на народните будители в поредица интересни инициативи.

С мултимедийна презентация беше изнесен урок по родолюбие за всички групи от ЦДГ „Вяра, Надежда и Любов”. На него те се запознаха с част от имената на българските будители. Децата рецитираха стихове и пяха песни за България.

На учениците от IV а клас беше поставена задача по проект, да издирят и представят в табло живота и делото на Народните будители: Неофит Рилски –патрон на училището, Светите братя равноапостоли Кирил и Методий, Иван Вазов, Паисий Хилендарски, братя Миладинови и др. Така бяха оформени и представени табла във фоайето на ОУ „Неофит Рилски”.

Учениците бяха провокирани и приеха поставената задача с ентусиазъм и усърдие. В продължение на 20 дни издирваха материали и фотоси с насоките на класния ръководител Ани Узунова.

Инициативен комитет от кореняци баненци издириха свои съграждани извън населеното място и организираха кореняшка среща с над 150 човека. На срещата се отзоваха и няколко баненци над 90 годишна възраст. Участниците си припомниха и разказаха интересни случки и преживявания, свързани с хора и събития от родния град и местни традиции, ревностно пазени през поколения.

Фолклорните групи при Народно читалище „Св.Св.Кирил и Методий -1914г”, поздравиха присъстващите с характерните за баненци „Пролетни хора на песен”. Три поколения пяха и играха Банянски Лазар, което накара присъстващите да заплачат от радост и гордост, че фолклорните традиции на гр.Баня няма да се забравят и ще се предават на следващите поколения..

Срещата развълнува присъстващите, които обещаха да се събират по –често.



 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker