Вижте развоя на състезанието по целно кацане в Сопот
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 23 Ноември 2014 13:04
Състезанието в дисциплината целно кацане по парапланеризъм в Сопот приключи успешно. То бе проверовъчно за предстоящото Световно първенство в този спорт и се проведе в Сопот заради кандидатурата на Спортен клуб  "Шамбала" и общината да бъдат домакини на световната напредвара през 2015 година.
Победител стана българина Цветан Цолов с резултат от 15 см. Призовото второ място зае Веселин Георгиев с 26 см, трети стана Методи Методиев с 49 см. Само на 1 см разлика след него се класира сръбския състезател Горан Дуркович. Поради неподходящите условия за излитане , планираният за днес шести рунд не се състоя. От жените първа се класира Риманте Цолова, втора Веселина Петрунова, а трета остана сръбкинята Милица Малинкович. Победителите в крайното класиране получиха парични награди - за първо място 300 лв, за второ - 200 лв и за трето - 100 лв. Всички отличени получиха предметни награди осигурени от спонсори. Перфектната организация позволи още в първия състезателен ден да се направят 5 рунда. По-важното е, че всички състезатели летяха изключително безопасно, добрата инфраструктура, лифта, подходящите метеорологични условия,  и отлично свършената работа на съдии, спасители, медицински екипи и организатори дадоха  основание Сопот да стане популярно място по парапланеризъм и в тази дисциплина. Досега в Сопот се провеждаха само състезания в дисциплината крос - кънтри. По този начин Сопот отново даде заявка за провеждането на големи състезания от европейски и световен ранг в целното кацане. Всичките 26 участници в надпреварата отчетоха, че Манастирска поляна е трудна мишена за целене, въпреки подходящите условия за кацане. Изискват се високи умения, много опит и концентрация.
Предизвикателствата за организаторите от СК"Шамбала"  и община Сопот  тепърва предстоят, защото догодина това място трябва да бъде готово да посрещне световна купа в тази дисциплина.
За местните хора и множеството туристи състезанието бе атракция, защото можеха да наблюдават през цялото време излитанията и кацанията. Те съпреживяваха емоциите заедно със състезателите. Те си пожелаха Сопот да се превърне в световна столица на парапланеризма още повече, че Сопот разполага с голям язовир, над който могат да се извършват и акросъстезания/една от предпоставките за провеждането на тези състезания е акробатичните фигури да се извършват над вода/.


Още малко история - специална награда на това състезание получи словенеца Антон Сволжак, с чието име се свързва началото на този вид спорт в България. За първи път той идва в България през 2002 година по работа и остава да живее в Перник. Там се запознава с местните пилоти Димитър Ралев и Методи Методиев, все известни имена в парапланеризма. Те започват да тренират тази дисциплина. В следващите години този спорт придобива все по-голяма популярност и сред българските парапланеристи и много от тях започват да я практикуват. През 2012 Димитър Ралев става европейски шампион, Цветан Цолов става носител на много световни купи и печели призови места на състезания в Европа и други страни. Най-високо в световната ранг листа стига Валери Цветанов, след победата си на световната купа на остров Бали, Индонезия.
 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker