Вижте как е възникнал карловския театър "Елена Снежина"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 24 Ноември 2014 07:23

За начало на карловския театър се смята късната есен на 1869 година. Неговата 145-годишна история е белязана от светлите имена на големи български режисьори и актьори, на постановки, които са удостоени с високи отличия. Ето кратката история на карловския театър "Елена Снежина" от създаването му до днес.

В късната есен на 1869 година в  будното възрожденско Карлово членовете на Ученолюбивата дружина изнасят първото театрално представление – пиесата “Михал Мишкоед” от Сава Доброплодни.
С малки прекъсвания, по време на Първата световна война и кризата след нея, запалената театрална искра не угасва през годините.
“Хъшове”, “Двубой”, “Криворазбраната цивилизация”, “Почивка в Арко Ирис”,”Службогонци”, “Левски”, “Монсерат”, “Старчето и стрелата”, “Януари”, “Зидари”, “Големанов”, “Истинският Ивайло”, “Суматоха”, “Другата смърт на Жана д Арк” – това са малка част от заглавията поставени на карловска сцена.
С колектива са работили гостуващите режисьори Бончо Урумов, Иван Кутевски, Любомир Дековски, Сотир Майноловски.
От 1970 година ръководител на самодейния театър в читалището, който от 1989 година носи името на голямата българска актриса карловката Елена Снежина, е Иван Стефанов.
Колективът е лауреат на ІV, V и VІ републикански фестивали на художествената самодейност, носител на златни медали и два пъти на званието “представителен”.
Участник е в международния фестивал “Аита” в Благоевград  през 1979 година с пиесата “Монсерат” от Емануел Раблес и “Зидари” от П. Ю. Тодоров през 1988 година.
Носител е на Първа награда от Националния преглед на историческата драма в град Преслав, посветен на 1300 -годишнината на България с пиесата “Старчето и стрелата” от Никола Русев.
През 1985 година самодеен театър “Елена Снежина” представя България на ІІІ Балкански фестивал в Коринт, Гърция с пиесата “Януари” от Йордан Радичков.
През 1999 година колективът става носител на ІІІ награда от Националния преглед на любителските театри в Тополовград с пиесата “Малкият сън” от Иван Радоев, а участието през 2000 година с пиесата “Двубой” от Иван Вазов е отличено с награда за мъжка роля, чийто носител е Иван Стефанов и награда за поддържаща женска роля, присъдена на Зорница Стефанова.
В амбициите и постиженията си карловският театър стига висотите на професионализма и доказателство за това са постановките „Рейс” от Станислав Стратиев и „Жената на полковника” от Христо Бойчев, реализирани с помощта на режисьора Борис Панкин.
През 2008 година на проведения в град Трявна национален фестивал на любителските театри за постановката „20 минути с ангела” театър „Елена Снежина” е отличен с трета награда, а участничката в колектива Иванка Патрикова – с награда за поддържаща женска роля.
През 2009 година ръководителят на колектива Иван Стефанов печели ІІ награда за мъжка роля от проведения в град Нова Загора Втори фестивал на любителските камерни театри за участието си в моноспектакъла „Греховната любов на Зографа Захарий”.
През 2012 година участието в V национален фестивал на любителските камерни театри в град Нова Загора донесе на читалищен театър „Елена Снежина” втора награда за постановката  „Умирай лесно?!” от Мате Матишич и втора награда за Кемал Рашид в ролята на Маринко.
Спектакълът „Случаят Адонис” от Георги Данаилов, режисьор Христо Симеонов, сценограф Петър Адамов, представен от театър „Елена Снежина”  на Националния фестивал на любителските театри с международно участие „Каварна 2014”,спечели публиката и журито и донесе заслужена първа награда за колектива в категория „най-добър спектакъл” .


 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker