Вече има Съвет на командирите на поделения от гарнизона! Размисли на един войник
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 12 Декември 2014 13:17

В Карлово възстановиха една хубава традиция

Колко години мъжът е войник ? Законът за отбраната и Въоръжените сили дава ясен отговор на този реторичен въпрос. Ама май не е така! Дори и да премине в запаса , дори да побелее, олисее и остарее, мъжът си остава войник, докато е жив и сърцето му тупти. Повод за тези размисли ми даде една вълнуваща среща на генерали и офицери от запаса и резерва, служили през годините в карловски гарнизон.

По инициатива на Общинската организация на СОСЗР „ Васил Левски” Карлово и командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада, бригаден генерал Димитър Шивиков, в Карлово бе възстановена една позабравена традиция, наречена „Съветът на командирите на поделения от гарнизона". Оперативното ръководство на Общинската организация на СОСЗР вложи много старание и усилие за перфектната организация на срещата. Сборът на командирите доказа още веднъж високия авторитет на запасното войнство в Карлово, което през последните години инициира провеждане на редица знакови и запомнящи се изяви в малкия подбалкански град и за сетен път показа, че разковничето за успеха на всяка една Общинска организация на Съюза се крие в здравата връзка между запасното войнство, местните органи за самоуправление и войсковите гарнизони .

На 10 декември на портала на бригадата се събраха бивши командири на войскови поделения от карловския гарнизон, много от които след това заемат високи длъжности в Българската армия. Ако човек ги познава само от снимките от времето на армейската им служба, то едва ли би ги разпознал днес .С побелели коси, с приведени от товара на годините рамене и с навлажнени от предателска влага, очи, святкащи из зад очилата, те дълго се прегръщаха пред смаяните погледи на действащите сержанти и офицери от поделението.

В срещата взеха участие бивши и настоящи командири: на 11-а танкова бригада - генерал-лейтенант Гиньо Тонев, впоследствие командващ Сухопътни войски и първи заместник началник на ГЩ на БА, генерал майор Димитър Кръстев, впоследствие началник на Военна академия „ Г.Раковски”, на 61-а Стрямска механизирана брига- да - генерал лейтенант Атанас Самандов, впоследствие командващ на Съвместното командване на силите, генерал майор Йордан Йорданов, впоследствие заместник началник на Отбраната , бригаден генерал Красимир Кънев, впоследствие заместник командир на Сухопътни войски и бригаден генерал Димитър Шивиков – настоящ команди на формированието, на Артилерийската база в Карлово – подполковник Пламен Владов - настоящ командир на формированието, полковник Антон Меру- дийски и подполковник Матей Гудев , на Автобронетанковата база в Карлово - полковник Никола Цанков, на Базата за съхранение на АБТИ в Калофер – подполковник Гъчо Кортелев, на 129-та Подвижна ракетно-техническа база в Марино поле – полковник Веселин Димитров , на Кинтекс – полковник Момчев, на 2-ри строителен полк в Сопот – полковник Ненко Чернооков, полковник Георги Папазов, впоследствие – началник на ГУСВ, полковник Петър Илиев - впоследствие началник щаб на Строителната дивизия в Пловдив, бившия директор на ВМЗ Сопот инж. Ангел Писков, заместник кмета на Община Карлово Антон Минев, секретаря на Община Карлово, подполковник от резерва Стефан Стефанов, кмета на Калофер Румен Стоянов, главния експерт на Военен клуб Карлово, подполковник от резерва Веселин Ангелов, секретарят на Общинската организация на СОСЗР, майор от резерва Стефан Груев ръководството но МВР и Службата за аварийна и пожарна безопасност в Карлово и други.

Поради физическа невъзможност някои от поканените командири, като армейски генерал Любен Петров - бивш командир на 11-та танкова бригада и началник на ГЩ, на БА, бригаден генерал Кольо Милев - бивш командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада и настоящ кмет на община Сливен и бригаден генерал Тодор Вангелов - бивш командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада и аташе по отбраната на Република България в Москва - не можаха да дойдат на тържеството, но изпратиха поздрави към участниците в срещата. Поздрави, чрез генерал-майор от запаса Димитър Кръстев изпрати и генералът от запаса Михо Михов – бивш началник на ГЩ на БА и настоящ председател на парламентарната комисия за отбрана.

По предложение на бригаден генерал Шивиков гостите разгледаха Музея на бойна- та слава на бригадата, открит по повод 21 годишнина от създаването на най-мощното войсково формирование на Сухопътните войски в Българската армия, след което всички запалиха свещи в параклиса „Свети Мина”, положиха цветя и се поклониха пред Паметника за загиналите във войните за национално обединение чинове от полковете на Втора пехотна Тракийска дивизия. Участниците в срещата се направиха снимка за спомен пред паметника на тракийци .

По-късно в Гарнизонния военен стол се състоя тържествен обяд, на който началникът на гарнизона, бригаден генерал Димитър Шивиков и председателят на Общинската организация на СОСЗР „В. Левски” връчиха благодарствени грамоти на участниците в срещата. В задушевна и дружеска атмосфера , бившите командира на поделенията разказваха спомени от своята армейска служба в града на Апостола на Свободата. Много ръкопляскания от присъстващите събра изказването на генерал- лейтенант Гиньо Тонев, който сподели, че е служил в много гарнизони, но два от тях завинаги остават в сърцето му. Това са Карлово и Чирпан.

Така с наздравици и пожелания за нови срещи на карловска земя неусетно отминава времето на срещата, но споменът за нея, сигурен съм в това, ще остави белег в душите и дълго време да топли сърцата на всички със своята искрена неподправеност и висок емоционален заряд. Може би защото приятелството, родено в казармата остава завинаги и нищо не е в сила да го изтрие, въпреки всички превратности на времето, в което живеем. Та питам се пак, колко години мъжът е войник !?..........

полковник от запаса, д-р Петър Ненков

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker