Карлово събира дарения за параклиса "Света Марина"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 14 Декември 2014 09:14

Карлово събира пари за възстановяването на параклиса с аязмо "Света Великомъченица Марина" на брега на Стара река. От столетия светицата е смятана за закрилница на града, а водата от изворчето в основите на сегашния параклис се смята за лечебна. Всеки, който дари над 5000 лева

ще получи правото да запише името си върху дарителска плоча пред параклиса.

 

Съвременният параклис се намира на мястото на съборен през 50-те години на миналия век храм. Той бе възстановен преди 20-тина години от скулпторите Николина Канарова и Недко Кръстев, те нарусаваха и икона с лица на света Марина на северната стена на параклиса. Храмът се  намира на десния бряг на Стара река, той е вкопан в земята и е без покрив.

Тъй като предстои честване на годишнината на храма, инициативен комитет по възстановяването на параклиса организира дарителска кампания за събиране на средства, материали и участие с доброволен труд за строителството и покриването на параклиса. Карловската архитектка Луиза Тодорова вече е изработила архитектурен проект, открита е и дарителска сметка в СИБАНК. Средства се набират и в двете църкви в Карлово, а внесените суми ще бъдат вписвани в дневниците към храмовете.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker