40 младежи от цяла България в дискусия срещу безработицата
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 16 Декември 2014 09:40

В периода 12-14 декември 2014г. в зала “Васил Караиванов” на Община Карлово се проведе Националния младежки форум “Младите не искат да са безработни!” по проект на местното младежко сдружение “Младежки и граждански инициативи в Розовата долина”.

Форумът бе открит от председателя на Общински съвет-Карлово, г-н Карагенски, който запозна младежите и с предстоящите инвестиции в Община Карлово и възможностите за реализация на младите в региона.

По време на форума 40 младежи от 23 града на България и 10 експерти по темата за младежка заетост и младежки дейности заедно обсъждаха стереотипите за младите хора,проблемите им при намирането на работа, от какво се нуждаят младежите , за да са по-успешни в своята реализация и споделяха идеи за справяне с проблема “младежка безработица”.

На младежите бяха представени най-новите Европейски програми, инициативи и инструменти за насърчаване младежката заетост като: Инициативата “Гаранция за младежта”, ECVET( Европейската система за трансфер на кредити в професионалното образование и обучение, Програмите “Еразъм”и др.

Мария Чонлова на 25г. представи опита си с програма “Млад фермер”, към която имаше голям интерес сред участниците като възможност за старт в кариерата в селските региони. Също така г-жа Евгения Пекаж, управител на фирма за подбор на персонал “Епсилон” представи на младежите най-търсените умения на пазара на труда.

Младежите бяха обучени и как по-добре да се представят на интервюто за работа, а г-н Ангел Хронев, изпълнителен директор на “Европейския информационен и иновационен център”-Пловдив запозна младежите с Европейските програми за млади предприемачи и възможностите за стартиране на собствен бизнес и подкрепата, която тези центрове оказват на младите хора.

По проекта следва да се издаде информационна листовка с полезна за младежите информация за инструменти и програми, подпомагащи младежката заетост и тяхната професионална реализация.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker