Шивачките от Калофер блокират пътя заради отклонена общества поръчка!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 18 Декември 2014 15:35

150 работници и служители на Интендантско обслужване – клон Калофер се вдигат утре, петък, 19 декември, на протест от 12.00 часа пред предприятието. Има вероятност за кратко да блокират подбалканския път София -Бургас край Калофер. Заводът в Калофер

шие облекла за Българската армия, а последната обществена поръчка, обявена на 20 октомври тази година, е била спечелена от частна фирма, в разрез с измененията на Закона за обществените поръчки, съобщава marica.bg. Според тези изменения Министерството на отбраната, което принципал на Интендантско обслуване ЕАД може пряко да възлага поръчки на своите предприятия. Въпросната поръчка е на стойност 3 978 000 лева и е важна за работниците.В конкурса, обявен на 20 октомври, Интендантско обслужване е бил класиран втори след частна фирма.

 

Синдикатите в калоферския клон на Интендантско обслужване ЕАД вече изпратили писма до Министерството на отбраната, до премиера и до Народното събрание. Те настояват за законосъобразност разпределяне на обществените поръчки.

В последните две години калоферския завод е в стабилно състояние, заплатите на работниците се изплащат редовно и имат леко завишение. В Калофер освен облекла за Българската армия, се шият военни и полицейски униформи за Белгия, Франция, Италия, Кувейт. Поръчките от там обаче са за малки серии и се работи на ишлеме. Затова синдикатите настояват поръчките от МО да идват директно в завода, създаден да изпълнява тази дейност.

Кметът на Калофер Румен Стоянов вече е поискал разговор по проблема с премиера Бойко Борисов. Изпълнителният директор на дружество Ганчо Караджов също очаква разговор с военния министър.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker