Министърът на отбраната успокои шивачките от Калофер, те обаче запазват готовност за протест
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 19 Декември 2014 16:14

Шивачките от калоферския завод биха отбой за блокадата на подбалканския път. Те обаче запазват готовност за протест, ако в най-скоро време не стане ясно, че предприятието няма да бъде върнато в тежкото положение, в което се намираше преди близо две години. Днес спешно в Калофер пристигна министърът на отбраната Николай Ненчев. Той се срещна с работничките и с ръководството на "Интендантско обслужване" ЕАД в лицето на изпълнителния директор Ганчо Караджов и управителя на завода в Калофер Георги Каръмчев.

 

Шивачките въстанаха срещу провеждането на търг по Закона за обществените поръчки за ушиване на униформи за Българската армия, който бе спечелен от частна фирма. Тя бе обявена на 20 октомври и е на стойност 3 978 0000 лева. Вместо това Министерството на отбраната според последните изменения на ЗОП трябваше да възложи тази поръчка директно на държавното предприятие в Калофер, чиято функция точно производство на облекла за БА.

Ще се опитам още в следващите дни да отменя тази обществена поръчка, заяви министър Николай Ненчев. Той уточни, че може това да се окаже невъзможно. Тогава МО ще възложи на "Интендантско обслужване"ЕАД ушиването на нови  полеви униформи за БА. Вече е направена оценка, че армията има нужда от тези облекла.

Колективът на завода в Калофер обаче се притеснява за бъдещето на предприятието. Само за година бяха решени много проблеми, които ни измъчваха в продължение на повече от 15 години, заявиха пред журналисти шивачките. Имаме работа, заплатите се изплащат редовно, каза главният технолог Елена Георгиева. Преди сегашното ръководство да поеме завода заплатите бяха под минималната за страната. Сега средната е около 500 лева. по преди година и половина в завода работеха 45 шивачки, в момента сме 150, допълниха шивачките.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker