Карлово чества 137 години от учредяването на първия градски съвет
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 16 Януари 2015 12:43

Общински съветници и кметове на селищата от Карловската община, бивши градоначалници и председатели на Карловския общински съвет и много граждани отбелязаха 137 години от учредяването на първия градски съвет в Карлово.

В 10.00 часа в църквата "Свети Николай" бе отслужен водосвет,

а по-късно шествие от граждани, общински съветници и работещи в общинската администрация, начело с председателя на сегашния карловски парламент Стойо Карагенски и кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, се отправиха към паметника на Васил  Караиванов - първият председател на градския съвет на Карлово, където положиха венци и цветя.

 

На 16 януари 1878 година в освободеното само седмица по-рано Карлово се учредява първата градска управа. Карлово е първият град в освободена България, която сформира местна власт. За неин председател е избран Васил Караиванов. Първите решения, които току-що учреденият Градски съвет взема са свързани с изхранването на населението на града и селищата в Карловска околия, в чийто състав по това време са 57 населени места. Карлово още не е преживяло загубата на над 800 мъже и младежи, избити от турците по време на Страшното през месеците от юли до декември 1877 година. Осигуряването на продоволствие е една от първите задачи, припомни председателят на сегашният Общински съвет Стойо Карагенски.

По традиция по повод годишнината от учредяването на първия градски съвет на Карлово в зала "Васил Караиванов" се проведе тържествена сесия на Общинския съвет, на която присъстваха много граждани и бивши ръководители на общината.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker