137 години Първи градски съвет Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 16 Януари 2015 13:00

Със света литургия в храм “Св.Николай” – мястото където преди 137 години е избран Първият градски съвет на Карлово, започна честването на бележитата дата в историята на града. Само 8 дни след Освобождението на Карлово, първенците на Карлово се събират и демократично избират Първия в България Градски съвет. Негов председател става Васил Караиванов – братовчед и сподвижник на Левски.

С тържествено шествие, съпроводено от духовия оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, беше отдадена почит пред барелефа на Васил Караиванов на къщата му и пред неговия паметник, където слово произнесе Стефан Караиванов – правнук на бележития карловец. В знак на признателност венци и цветя поднесоха д-р Емил Кабаиванов кмет на Община Карлово, Георги Пилев зам.-областен управител на Пловдив област, Стойо Карагенски председател на Общински съвет Карлово, представители на 61-ва Стрямска механизирана бригада, общински съветници, кметове на населени места, военно-патриотични организации, училища и граждани.

След това в зала “Васил Караиванов” на Община Карлово се проведе тържествена сесия на която присъстваха д-р Емил Кабаиванов кмет на Община Карлово, Георги Пилев зам.-областен управител на Пловдив област, бившите кметове на града ни Николай Бойков, Христо Войняговски, Минко Минков, Найден Найденов, общински съветници, директори на НМ “Васил Левски”, Исторически музей Карлово, кметове на населени места, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от Карлово, много граждани.

“България се нуждае от нова, модерна политика на ХХІ век с висока децентрализация, свобода на дейност на местната администрация и пряка връзка с държавната власт. Града ни има необходимост от повече просветени хора с отворени очи, познаващи миналото и гледащи в бъдещето” - каза в приветственото си слово д-р Кабаиванов. Той завърши словото си с думите, че Карлово се нуждае от единение, общи цели и повече хора на действието, а не на думите.

За първи път във фоайето на Община Карлово бе изложена фото-документална изложба “137 години Първи градски съвет в Карлово” с оригинални снимки и документи, съхранявани в архива на семейство Караиванови. Директорът на Исторически музей Мария Деянова се обърна с призив към всички карловци да предоставят снимки и документи от семейните си архиви, свързани с историческите събития от тези бележити дати, за да може да се запознаем с още факти от историята на нашия град. Семейство Караиванови предоставят копия от архивите на документите и снимките от фото изложбата на Общински съвет Карлово.

Поздравителни адреси до Председателя на ОбС Карлово Стойо Карагенски по повод 137 години от избирането на Първи градски съвет изпратиха бригаден генерал Димитър Шивиков - командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово и ПГ по ЖПТ “Христо Смирненски” Карлово, а приветствия поднесоха Стойо Карагенски - председател на ОбС Карлово и Мариана Кацарова  - председател на ОбС Сопот.

Д-р Емил Кабаиванов кмет на Община Карлово се срещна и с бившите кметове на Карлово. Той им благодари за съпричастността към всичко, случващо се в живота на Общината. В разговора между настоящия и бившите кметове имаше откровеност и загриженост по редица въпроси, като един от най-ярко открояващите се бе какъв да бъде бъдещият профил на Община Карлово занапред. Тази среща бе знак на приемственост и на уважение, към личностите, които са управлявали този град в различни периоди. За първи път тези срещи бяха инициирани от д-р Кабаиванов в начало на мандата му.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker