Манол Манолов: Оставяме ВМЗ в стабилно състояние
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 20 Януари 2015 17:33

БСП имаше  задачата  да прекрати  процеса на некомпетентна приватизация на ВМЗ  Сопот и да стабилизира дружеството, твърдят лидери на БСП


Смятаме, че  е необоснована смяната на членовете на УС на ВМЗ Сопот, предвид постигнатите резултати  в последната година и стабилизирането на предприятието, това заяви  на нарочна пресконференция в Карлово народния представител  от БСП Димитър Дъбов. ВМЗ е структуроопределящо предприятие  не само в региона,  но и за  България.  За нас е от особена важност предприятието да продължи да работи и да не бъде отново обявено от управляващите за  приватизация, заяви  Дъбов.
В пресконференцията взеха участие и освободените в петък, 15 януари членове на борда на военните заводи Манол Манолов и Деян Дойнов, които са лидери на левицата в Карлово и Сопот.
Ние сме наясно с  обяснението на управляващите, че  щом има политическо назначение, ще има и политическо уволнение, но  в случая нямаме такава ситуация, категоричен е Манолов, който е възпитаник на ВМЗ и дълги години е бил в управлението на завода. БСП имаше  задачата  да прекрати  процеса на некомпетентна приватизация на ВМЗ, да има  активно  ангажиране на държавата за стабилизация на завода, нормализиране на производствения процес, разкриване на работни места и връщане на загубени социални придобивки за работещите във фирмата.
Това се случи, ВМЗ получи така необходимата му „глътка въздух“, категоричен бе Манол Манолов. Бяха създадени  условия и благоприятна среда за работа на менинджмънта на завода - започна сключването на ВТД, изпълнението на които позволи да започне процес на връщане на работници, уволнени с лека ръка в края на мандата на ГЕРБ и назначаване на нови работници.
Бяха назначени около 600 нови работници, бяха подписани договори,  обезпечаващи дейността на дружеството за цялата 2015 г, допълни и Деян Дойнов, като подчерта, че през цялото време, в което е бил член на УС на ВМЗ не е получавал възнаграждение, тъй като е и общински съветник в Община Сопот. Това му  обществено задължение е и причина той да подаде оставка от борда още през ноември.  Притеснен съм от  публичното говорене на политически лица от  правителството, които още миналата година започнаха да подготвят почвата за рестартарт  на приватизацията на завода, действия, с които и аз и  жителите на Сопот не са съгласни, защото обрича региона, категоричен бе лидерът на левицата в града на Вазов.
Считаме, че с назначенията от 15.01.2015 г. управляващите абдикират от отговорността за настоящето и бъдещето на ВМЗ АД, допълни  Манол Манолов.
Под наше ръководство, в резултат на успешно проведен мениджмънт, за пръв път от 7-8 години, дружеството отчита печалба за 6 - месечие, 9-месечие и със сигурност за годината. Доказахме, че ВМЗ не само може да работи,  но  и да е на печалба, с това се похвалиха Манолов и Дойнов. Надяваме се новоназначените да   запазят постигнатото, да не отнемат социалните придобивки на работещите и да продължат  редовното изплащане на заплатите им. Ние оставяме предприятието в добро състояние, с ритмично изплащане на задължения и с възможности за  създаване на още работни места. Във всеки един момент ще бъдем коректив на управляващото мнозинство, защото за нас ВМЗ е кауза, заявиха лидерите на левицата.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker