Сопотненци пишат писмо до Европейската комисия
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 24 Януари 2015 00:26

Граждански инициативен комитет за спасение на Сопот иска помощ от ЕК за решаване на техния проблем. Това съобщи  Манол Атанасов, председател на Инициативния комитет. ИК вече изпрати писмо до ЕК, с копие до министър-председателя Бойко Борисов. Отправени са две искания до Европейската комисия. Едното е  за съдействие за премахване на финансовата корекция, която е била наложена абсолютно необосновано на общината. Второто е да се окаже помощ на България да си оправи организационно цялата система за управление и контрол за налагане на финансови санкции по оперативните програми за недопускане в бъдеще на други подобни случаи.

В писмото до ЕК има кратко изложение на конкретния случая, редица констатации, до които общината е стигнала в хода на решаване на казуса, както и фрапиращи изводи, каза Атанасов. Писмата ще бъдат изпратени тези дни. Ако въпросът не се реши и не се ликвидира окончателно сагата, съдия изпълнителите отново ще пристъпят към разпродаване на имоти на общината. Инициативният комитет е притеснен и от факта, че предстои нов програмен период, а общината има и нови проекти.


Инициативният комитет вече наброява около 400 души. Те са поискали достъп до цялата проектна информация, както и за нанесените корекции. Достъпът им е бил осигурен, каза кметът Веселин Личев.

Междувременно общината е глобена отново, по проекта за водоснабдяването. Втората корекция е отново за дреболии, които би трябвало да подлежат на административно наказание, каза Манол Атанасов. При конкурса за избор на  изпълнител 12 от фирмите са подали декларации, според изискванията. Една от фирмите не е подала такава, заради което е отстранена. В Закона не се изисквало такава, ето защо фирмата обжалва, че е отстранена неправомерно.

Протестиращите граждани от Сопот са против методологията за нанасяне на финансови корекции по оперативните програми. В нея се казвало, че финансовата корекция не може да бъде по-голяма от финансовата загуба, нанесена на проекта с нарушението, при условия, че такава може да се определи. Когато няма такава, или не може да се определи, се прилага пропорционален метод за изчисляване на корекцията по таблица, като част от цялата сума на договора. Според Атанасов, това е нещо абсурдно. В Закона за обществените поръчки има цял раздел за наказания, които би могло да се налагат, смята той.
Заради новата финансова корекция социалистите в Сопот поискаха кмета да бъде отстранен. Според Инициативния комитет, обаче едни от хората, които са виновни за това състояние са именно членове на БСП, тъй като те са искали доста на брой  проверки досега.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker