След бунта в Свежен - пускат автобус до селото през март
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 23 Януари 2015 16:38

Жителите на Свежен най-вероятно ще имат нова придобивка - автобус до Карлово. Автобусна линия  може да бъде възстановена най-рано в средата на март, съобщават от областната управа. Това ще да стане, след като приключи успешно обществената поръчка за избор на фирма превозвач, обявена от община Карлово. Процедурата в ход, на 17 февруари ще бъдат отворени офертите на кандидатите да извършват пътнически превози по маршрута Карлово-Домлян-Свежен и обратно.

По тази линия ще има автобуси три пъти седмично, те ще бъдат в два часови пояса, т.е. и сутрин, и вечер от двете крайни селища ще тръгват автобуси към другата крайна точка, съобщи заместник-кметът на Карлово Антон Минев.


Преди дни 117 жители на средногорското село изпратиха подписка до областния управител Розалин Петков, в която настояват да се осигури автобусен транспорт до селото. От близо 3 години са прекратени линиите до Карлово, а от няколко месеца – и до Пловдив, защото те са ниско ефективни и превозвачите търпят сериозни загуби, съобщи пред репортер на karlovobg.eu кметският наместник на Свежен Валентин Дойчинов.

По този повод областният управител Розалин Петков е провел срещи с кмета на община Брезово Енчо Колев и с различни фирми превозвачи.
Свежен се намира в централната част на Средна гора, на територията на Община Брезово, но е на границата с община Карлово. Поради географските характеристики и историческите и културни традиции Свежен и неговото население е тясно свързано с Карлово.

До него няма друг алтернативен обществен превоз. Постоянното  населението е 148 човека, от последното преброяване, по постоянен адрес – 112, но реално през зимния период е още по-малко. Най-близките населени места  са - на 12 км с. Бабек /община Брезово/ и с. Мраченик  в община Карлово.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker