Осъдиха лекар от Спешна помощ за смъртта на Василка Монева от Сопот
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 26 Януари 2015 12:07

Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимия Атанас Мурджев на 6 месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок.
Той беше признат за виновен в това, че на 10.07.2013 г. в гр. Сопот, обл. Пловдив, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - здравеопазване, в качеството си на фелдшер в „ЦСМП" гр. Пловдив, филиал гр. Карлово, е причинил смъртта на Василка Монева от гр. Сопот, съобщава marica.bg.
Атанас Мурджев от 2010 г. работил като фелдшер в Спешна медицинска помощ Карлово.
На 10.07.2013 г. Мурджев бил на смяна. Пострадалата Василка Монева живеела в гр. Сопот в ж.к. „Сарая" заедно със своя внук - малолетния Венцислав. На 10.07.2013 г. около 14 часа Василка Монева се почувствала зле. Извикали линейка на Бърза помощ, в която били Мурджев като фелдшер и шофьора на линейката. Пострадалата обяснила на подсъдимия, че има силни болки в гърдите и в лявата ръка, че никога досега не е имала такива болки и от тях не може дори да си поеме въздух. Мурджев преслушал със слушалка гърдите на Монева. Попитал я дали е алергична към аналгин. Тя отговорила отрицателно. Обяснила му, че е изпила едно хапче аналгин. Мурджев й поставил мускулно 1 инжекция аналгин и й казал, че това ще я успокои. Той не предложил на Василка Монева да бъде транспортирана с линейката на Спешна медицинска помощ до болнично заведение, където да й бъде направена електрокардиограма и други изследвания, необходими за правилното диагностициране на нейното здравословно състояние и предприемане на съответното адекватно лечение в болнично заведение. Около 19 часа пострадалата починала вследствие на остро развила се сърдечносъдова и дихателна недостатъчност, обусловена от тежки хронични и остри болестни изменения на сърдечносъдовата система.
Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив./Марица.бг/

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker