Разделихме се с Недко Кръстев!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 29 Януари 2015 18:48

Карлово днес се раздели с една от най-светлите си личности - отиде си скулпторът Недко Кръстев. На 65 години, в разцвета на творческите си сили, внезапно го покоси инфаркт.

Недко е един от ярките творци на своето поколение. Работеше със замах. Ваеше камъкът и му даваше лице и душа. Носеше много идеи и се бореше да ги осъществи - търпеливо, с блага усмивка, с приятелски разговори.

Дошъл в Карлово заради своята спътница в творчеството и в живота, съпругата му Николина Канарова, Недко обичаше Карлово с цялата  си същност. Той посвети голяма част от своето творчество и живот на града. Недко и Нина възстановиха съборения в миналото параклис "Света Марина". Подари на карловци редица изложби, двамата направиха няколко дарения на града. Левски, Ботев и Вазов бяха героите, които пресъздаваха двамата в творчеството си.

Недко и Нина заедно получиха признанието на своите съграждани с наградата на Карлово.

Днес Недко си отиде, а сякаш силуетът му е някъде в края на улицата, а утре отново ще го срещнем да крачи -  с добрата си усмивка, понесъл мислите  си за новия си проект, неизменно благ и етичен. Сбогом, Недко!

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker