От "Марица": 100 мъжаги разлюляха връх Ботев на Петльовден
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 01 Февруари 2015 17:24

Мощен мъжки купон в чест на Сретение Господне в хижа „Рай” разлюля връх Ботев в събота срещу неделя. От всички краища на България под старопланинския първенец още от петък заприиждаха верни на ритуала „Здрав г.з”, който многобройно мъжко общество отбелязва всяка година разказва marica.bg. Тази година дамското

присъствие на „Рай” бе рекордно малко – едва три представителки на нежния пол се бяха решили да стигнат до подножието на най-високия връх на Балкана и да наблюдават ритуала по честването на Петльовден и приемането на нови членове в дружеството.


22-печата на голо удари отец Никола Добрев от Пловдив, който през последните години се нагърби с отговорната задача да удостоверява членството на новоприетите със специалния печат, който се пази в хижата.


Хижарят Митков Кацаров се бе постарал този път приемът на нови членове да не затъмнява славата на старите кучета. Той посвети цял ден на месенето и печенето на гевречетата, които трябваше да стигнат за всички участници в купона.


Кацаров поднесе по едно кръгло кулинарно произведение, украсено със зелена лентичка на новоприетите. Удостои и старите, но техните кравайчета бяха закичени с червена лентичка. Тази година Митко изненада всички, когато поднесе таблата , пълна с тестени печенки с реалните размери и форма на фалос. Изработените от тесто символи на мъжествеността бяха само за старите членове, които са доказали своята вярност и преданост към мъжкото обществото на „Рай”.
Когато ритуалът с печатите приключи,гайдарите от Калофер, начело с техния патрон – кмета Румен Стоянов огласиха нощта. Тъй като музикантите се уморяваха да свирят, кожените мехове с ручилата преминаха през ръцете на цяла дузина музиканти и Балкана ехтя до зори.


Бяхме с част от кукерите в Перник на карнавалните игри. Мислех, че няма да успя да стигна на „Рай” навреме. Но още щом стъпихме в Калофер веднага тръгнах към Балкана, сподели за „Марица” Румен Стоянов. Той тръгнал вечерта в тъмни доби и след повече от четири часа нощен поход успял да стигне преди веселбата да навлезе в разгара си.
Тази година мъжкото общество удостои своите верни стари членове и със специално признание. Повече от час Президиумът, който ръководи мъжкото обществото по време на Петьовден, изслушва креватните подвизи на членовете. Гларусите от Варна и Бургас, балканджиите от Калофер и с. Васил Левски и майничките от Пловдив си мериха постиженията цяла вечер. Накрая Президиумът се предаде, смаян от невероятните възможности на членовете от всички области на България.



Източник: marica.bg

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker