Парк "Централен Балкан" строи четири офиса от юг
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 23 Февруари 2015 00:47

Национален парк „Централен Балкан” започва изграждането на  свои офиси от южната страна на Стара планина. Те ще бъдат в Кърнаре, Карлово, Калофер  и Павел баня . Вече е в  ход процедура за възлагане на обществена поръчка за проектиране и изграждане на собствените сгради в  Павел баня и Калофер. Вече приключи приемането на офертите.

 


Досега парковите служители в четирите участъка на защитената територия от южната страна на Балкана ползват по една стая и гаражи под наем и няма условия за осъществяване на цялостна дейност на парковата администрация и обслужване на населението.. Единствено  в Калофер условията за работа са много добри, но сградата, която НП „Централен Балкан” ползва е собственост  на община Карлово, наета е  за срок от 10 години  и този срок вече изтича. Предлагането на качествени административни услуги за хората е важна част от дейността на НП „Централен Балкан”.  Южната страна е натоварена значително с  такава дейност – издаване на разрешители за пашуване на селскостопанските животни на територията на парка, събирането на билки и диворастящи растения, охрана на защитената територия и др., коментира Генчо Илиев от НП „Централен Балкан”.
Сградата, която паркът ще строи в Калофер ще се намира близо до паметника на Калифер войвода. В Карлово администрацията на НП „Централен Балкан”  е закупила парцел край западната част на стадион „Васил Левски” близо до брега на Стара река. В Кърнаре офисът на парка ще се намира до мандрата на Атанас Биков.
За своите офиси НП „Централен Балкан” ще постори двуетажни сгради, всяко от които е с около 220 кв метра разгърната засторена площ. В тях ще има канцеларии, многофункционална зала за около 30 места, сервизни помещения, складове, гаражи, както и формена зелена площ. Строителтвото и обзавеждането на всеки от офисите ще струва около 520 хиляди лева. Срокът за изпълнението на всеки обект е 180 дни.
И за четирите офиса  от южната страна на Балкана парковата администрация закупи терени.  За  стартиране на процедурите по изграждането на офисите в Карлово и Кърнане все още се чака изготвянето на подробни усторйствени планове от страна на общините. За Калофер иПавел баня дейносите по строителството са в процедура по ЗОП.
Изграждането  на четирите обекта е част от мащабен проект на НП „Централен Балкан” финансиран  по Оперативна програма Околна среда. Той предвижда и построяването на  два посетителски центъра от южната страна на Балкана.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker