Ученици и учители от СОУ "Христо Проданов" честват патрона си
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 24 Февруари 2015 19:14

Десетки карловци отбелязаха 72 години от рождението на алпиниста Христо Проданов. Ученици и учители от  СОУ „Христо Проданов”, както и много граждани се събраха около неговия паметник  в Карлово, за да положат цветя по случай  24 февруари, рождената дата  на покорителя на Еверест. Сред  тях бяха Лалка Проданова, братовата съпруга на Христо Проданов, председателят на Карловския общински съвет инж. Стойо Карагенски, секретарят на  на туристическото дружество в Карлово Ангел Рунташки.

Учениците от СОУ „Христо Проданов”, които  в този ден честват и патронния си празник, пристигнаха край паметника на алпиниста с шествие, водено от барабанчици и мажоретки.  Деца и възрастни отрупаха с цветя паметника на първия българин, изкачил най-високия връх на планетата.

В кратко слово директорката на училището Мариана Маринова припомни за Христо Проданов. В парка, който носи неговото име прозвуча стихотворението „Търсете българския алпинист”.

В чест на Христо Проданов миналия ден в училището се проведе среща на катерачите от Казанлък, Пловдив, Карлово и Стара Загора. Над 100 деца и младежи до 19-годишна възраст демонстриха  умения да катерят скали на изкуствена стена. Първи опити в скалното катерене направи и малката Симона Баракова, която тепърва ще навърши 3 годинки.

Директорката на училището Мариана Маринова награди  60 от катерачите, постигнали най-добри резултати в  категориите трудност и бързина.

Днес СОУ "Христо Проданов" отбеляза и своята 30-годишнина.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker