Баня чества 3 март с поредица инициативи
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 28 Февруари 2015 17:26

Общността на гр.Баня отбеляза 3 март с няколко инициативи. Първата от тях бе срещата –разговор и представяне на книгата „Българската църква” на Екзарх Стефан I Български. Това е непубликуван и неизвестен досега текст за историята Българската православна църква . Откритието е дело на доц. д-р Русалена Пенджекова, която е работела с личния архив на екзарх Стефан в Смолян. Изданието на книгата е на катедра „Теология” на ПУ „Паисий Хилендарски” -доц. д-р Русалена Пенджакова, доц. д-р Мария Шнитер и доц. д-р Димо Чешмеджиев.

Втората инициатива беше рецитал –конкурс „ Подвиг, героизъм, слава!” в който взеха участие 36 рецитатори от ЦДГ „Вяра, Надежда и Любов” и ОУ „Неофит Рилски”. С изпълненията на децата присъстващите си припомниха стиховете за Васил Левски,Христо Ботев, 3 март , за борбите на българския народ за свободна България.

Наградите за децата бяха осигурени от ЗК „Надежда” и семейство Евгения и Делко Шатови!

В залата беше подредена и фотоизложба „Забравени гравюри от френски автори”, отразяващи Руско –турската Освободителната война – 1877г. -1878 г.

В Баня националния празник ще бъде отбелязан с тържествено издигане знамето на България, слово и концерт с участието на ДВГ „Веселите момичета”, индивидуални изпълнения и ДФФ „Зорница”.


 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker